Σταϊκούρας: Στα 15 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης του 2021 - Παρουσίαση στο υπουργικό του σχεδίου για την περίοδο 2021-2023

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Στα 15 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης του 2021 - Παρουσίαση στο υπουργικό του σχεδίου για την περίοδο 2021-2023
Όσο η αγορά θα προχωρά προς την επαναλειτουργία, η πολιτεία θα βρίσκεται κοντά στην επιχειρηματικότητα σε αυτά τα πρώτα βήματα, επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Εντός του 2021 θα προχωρήσει η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι πρόκειται για χρήματα που έχουν ήδη ενταχθεί στον προϋπολογισμό και δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά την οικονομία και ως εκ τούτου η επίτευξη του στόχου εξαρτάται από τους μηχανισμούς εκκαθάρισης ώστε να προχωρήσουν και οι εκταμιεύσεις που θα ενισχύσουν και την ρευστότητα της αγοράς.

Σκιαγραφώντας το σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας μετά την επανεκκίνηση, το οποίο και παρουσιάζεται αυτή την ώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η όσο η αγορά θα προχωρά προς την επαναλειτουργία, η πολιτεία θα βρίσκεται κοντά στην επιχειρηματικότητα σε αυτά τα πρώτα βήματα.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που επιδοτεί δόσεις των δανειακών υποχρεώσεων των πληττόμενων (500 εκατ. ευρώ), στην επερχόμενη εντός του επόμενου μήνα επιδότηση τμήματος πάγιων δαπανών των πληττόμενων επιχειρήσεων (500 εκατ. ευρώ), ενώ προανήγγειλε ότι εντός της Μεγάλης Εβδομάδας θα πιστωθούν στους δικαιούχους της «Επιστρεπτέας 7» 1 εκατ. ευρώ. Ειδικά για την Επιστρεπτέα 7 ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από τις περίπου 700.00 αιτήσεις, έχουν γίνει δεκτές περίπου 300.000 και οι 250.000 έχουν παρουσιάσει αύξηση τζίρου το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν στοχευμένα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί ή θα σχεδιαστούν μέσω ΕΣΠΑ με επισπεύδοντα το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούν όλους εκείνους τους κλάδους που παρέμειναν κλειστοί και έχουν πληγεί περισσότερο όπως για παράδειγμα εστίαση, παιδότοπους και γυμναστήρια.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και επέκταση της βοήθειας στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, ενώ προβλέπονται εκ νέου προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και μία σειρά από δράσεις που θα ξετυλιχθούν το επόμενο διάστημα.

«Όσο η επιχείρηση θα είναι ανοιχτή και προσδοκούμε να αυξηθεί η κατανάλωση άρα να αυξηθούν τα έξοδα της επιχείρησης ταυτόχρονα το κράτος θα τους βοηθάει για να επανέλθουν γρηγορότερα στην κανονονικότητα», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ως προς την ενίσχυση της εστίασης, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «ότι υπάρχει μία συζήτηση για περαιτέρω ενίσχυση επισπεύδον υπουργείο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να βοηθήσουμε όσες περισσότερες επιχειρήσεις που πλήττονται».

Ο ίδιος ανέφερε ότι 53.800 επιχειρήσεις της εστίασης θα ενισχυθούν με 167 εκατ. ευρώ μέσω της «Επιστρεπτέας 7» επομένως αυτός ο κλάδος θα ενισχυθεί πριν ανοίξει με ρευστότητα. Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι ότι από τις αιτήσεις που έγιναν περίπου 8.000 επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης άνοιξαν εντός του 2020 και κάποιες από αυτές θα ενισχυθούν για πρώτη φορά από την ελληνική πολιτεία.

Σε ερώτηση σχετικά με το άρθρο του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο «Βήμα», ο οποίος ισχυρίζεται ότι μετά την πανδημία θα υπάρχει ανάγκη ρύθμισης χρεών μέσω δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι δεν σημαίνει νέο μνημόνιο ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο λόγος είναι ότι μπορεί το έλλειμμα και το χρέος της χώρας να είναι υψηλότερο λόγω των αυξημένων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, οι οποίες όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας θα προσεγγίσουν πλέον τα 15 δισ. ευρώ, αλλά «ακολουθώντας μία επεκτατική και με υπευθυνότητα δημοσιονομική πολιτική, σταδιακά όταν θα ανοίγει η οικονομία θα βελτιώνονται τα έσοδα, θα περιορίζονται οι δαπάνες, θα έρθουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα βοηθήσει σταδιακά και ο τουρισμός επομένως από το 2022 και μετά θα έχουμε δημοσιονομική ισορροπία μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας και όχι με μέτρα λιτότητας».

Επιπλέον σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το ελληνικό χρέος μετά το 2012 έχει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας: διακρατάτε από τον επίσημο τομέα ένα μεγάλο μέρος του και το προφίλ του δηλαδή οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι μικρές ετησίως. Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι ανακοινώθηκαν μόνιμες φοροελαφρύνσεις συμφωνημένες με τους θεσμούς και «μέσα σε δύο χρόνια έχουμε εφαρμόσει ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών μας δεσμεύσεων».

Για την 10η αξιολόγηση ο ίδιος είπε ότι είναι «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι θα είναι θετική και θα συνοδεύετε από μία εκταμίευση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ από τα διακρατούμενα ελληνικά ομόλογα.

Για την διαγραφή χρεών που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά υποστηρίζοντας ότι τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν 8-10 δισ. το 2020 έκανε λάθος από τα αποδυτήρια καθώς πρόκειται για εκτιμήσεις της ΤτΕ για το 2021 ενώ οι ίδιες οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 5 δισ.». Ο λόγος είναι σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ότι έχει εφαρμοστεί ένα πλέγμα μέτρων που διατηρεί την κουλτούρα πληρωμών και ταυτόχρονα στηρίζει τις επιχειρήσεις.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider