Standard & Poor's: Αναπτυξιακό «μπόνους» 18,3% στην Ελλάδα την 5ετία λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Standard & Poor's: Αναπτυξιακό «μπόνους» 18,3% στην Ελλάδα την 5ετία λόγω Ταμείου Ανάκαμψης
Εκρηκτική ανάπτυξη αναμένει η S&P στην Ελλάδα δια χειρός Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετά την απρόσμενη αναβάθμιση την Παρασκευή σε «BB» από «ΒΒ-» με θετικό outlook, η Standard & Poor's «ξαναχτύπησε» όπου μέσω νέας έκθεσης αναμένει σωρευτική ανάπτυξη στην Ελλάδα μέχρι 18,3% λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν στο θετικό σενάριο να προσφέρουν μια ώθηση στο ΑΕΠ της τάξεως του 18,3%, ενώ στο πιο διστακτικό σενάριο αναμένεται να ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 8,3%, σε ένα διάστημα 5ετίας (2021-2026).

Αναλυτικότερα οι δύο χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, λόγω των χαρακτηριστικών τους, όπου είναι το υψηλό επίπεδο της δομικής ανεργίας προ πανδημίας, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής, το μεγάλο επενδυτικό χάσμα, τον μεγάλο κλάδο υπηρεσιών (ιδιαίτερα τουρισμός), καθώς και ένα σχετικά υψηλό ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ.

S&PS&P

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Ελλάδα έχει καταγράψει τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, με βάση την τελευταία επταετία στο 66%,κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν υψηλές πιθανότητες για αποτελεσματική χρήση αν και αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα ενδεικτικό. Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απόλυτα υποστηρικτικό για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, δίνοντας έτσι άλλο ένα σήμα για αναβάθμιση προσεχώς της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη, το αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές οικονομίες, υπολογίζεται στο 1,5% τα επόμενα πέντε χρόνια στο βασικό σενάριο και στο 4,1% στο αισιόδοξο σενάριο. Οι εκτιμήσεις τα S&P λαμβάνουν υπόψη τους εξής παράγοντες:

  • Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη των δημοσίων δαπανών,
  • Τη διάθεση διαθέσιμων πόρων,
  • Τον χρόνο υλοποίησης του σχεδίου και
  • Τα ποσοστά απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για κάθε χώρα.

Στα όσα σημειώνει η S&P ένα χαμηλότερος αντίκτυπος του Ταμείου, με μια απορρόφηση της τάξεως του 51,4% για τις ευρωπαϊκές χώρες, με ένα πολλαπλασιαστή κοντά στο ένα και σταδιακή καταβολή των επιχορηγήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2021, το 2022, θα προσθέσει 1,5% στην παραγωγή της ΕΕ στην επταετία.

Στο σενάριο με ένα ποσοστό απορρόφησης στο 91,3% για το πολ. αποτέλεσμα θα είναι στο 1,6 μετά από τέσσερα χρόνια. Ο οίκος υποθέτει πως το 50% των επιχορηγήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος καταβάλλονται αποτελεσματικά, για το 2022. Υπό αυτές τις παραδοχές, η σωρευτική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ θα ήταν 4,1% του ΑΕΠ μέχρι το 2026, με ακόμη πιο αυξημένες διαφοροποιήσεις μεταξύ χωρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider