Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΥΠΕΝ στην ενεργειακή αγορά, καθώς οι δύο ανοικτές υποθέσεις της ΔΕΗ, βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.
Στη συνάντηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα, πρόκειται να τεθούν κατ΄ αρχάς επί τάπητος τα σχήματα στήριξης που προωθεί το υπουργείο και τα οποία, λαμβάνοντας την έγκριση της Κομισιόν, θα ανοίξουν τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις. Επενδύσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την «πράσινη στροφή» του ενεργειακού μίγματος, με την παράλληλη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας, καθώς και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος
Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί ο Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), η θέσπιση του οποίου ουσιαστικά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν το «κενό» στη θερμοηλεκτρική παραγωγή που αφήνει η σταδιακή απόσυρση των μονάδων της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι νέους σταθμούς με φυσικό αέριο «ωριμάζουν» η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Elpedison, ο Όμιλος Κοπελούζου, ενώ στα τελευταία στάδια κατασκευής βρίσκεται η καινούρια μονάδα της Mytilineos.
Ο Μηχανισμός θα αποζημιώνει τις μονάδες για την ισχύ που θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν στο σύστημα, και μάλιστα με αρκετά μεγάλη ευελιξία, ώστε να λειτουργούν ως «αντίδοτο» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Μία υπηρεσία που, σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις εκπροσώπων των παραπάνω εταιρειών, δεν θα αποζημιώνεται από τη συμμετοχή των σταθμών στις χονδρεμπορικές αγορές, με συνέπεια το CRM να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική τους βιωσιμότητα. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σκρέκα, ο μηχανισμός πρόκειται να προκοινοποιηθεί στην Κομισιόν τον Ιούνιο.
Η έλλειψη νέας θερμοηλεκτρικής ισχύος στο σύστημα, από την άλλη πλευρά, εμποδίζει τη ΔΕΗ στην πιο εμπροσθοβαρή απόσυρση λιγνιτικών της μονάδων – παρόλο που, στα επίπεδα στα οποία κινούνται πλέον οι τιμές των ρύπων, η λειτουργία τους είναι ζημιογόνα για την επιχείρηση. Ως αντιστάθμισμα, το ελληνικό αίτημα για θέσπιση μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, στο οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει και η ζήτηση, προβλέπει την αποζημίωση της ΔΕΗ για τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων σε λειτουργία, οι οποίες θα μπαίνουν στο σύστημα με εντολή του Διαχειριστή, για να καλύψουν κενά στη ζήτηση.
«Πράσινα» PPAs
Επίσης, η ΔΕΗ αιτείται για αποζημίωση για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων, στα πρότυπα των πρακτικών που ακολουθήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία με την RWE. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να επιδιώξει τα τρία αυτά σχήματα να ενσωματωθούν σε έναν ενιαίο μηχανισμό, μέσω του οποίου θα προσεγγίζονται με ενιαίο τρόπο.
Στη συνάντηση, θα τεθεί επίσης επί τάπητος μεταξύ άλλων το σχήμα που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για την προώθηση των διμερών συμβολαίων αγοραπωλησίας ενέργειας (PPAs), μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανιών, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο πρόκειται να βελτιώσουν αισθητά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να οδηγήσουν σε σημαντική ελάττωση του ενεργειακού τους κόστους.
Πλαίσιο αποζημίωσης υβριδικών στα νησιά
Το υπουργείο προγραμματίζει να κοινοποιήσει την πρότασή του τον Ιούνιο, καθώς η πρόθεσή του είναι τα συμβόλαια αυτά να εφαρμοσθούν σε ευρεία κλίμακα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μάλιστα, σε πρόσφατο συνέδριο ο κ. Σκρέκας είχε αναφέρει πως στόχος είναι ήδη από το επόμενο έτος τα «πράσινα» PPAs να καλύπτουν το 20% της ζήτησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε ρεύμα.
Στην ατζέντα δίνει επίσης το «παρών» το πλαίσιο κινήτρων για την υλοποίηση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, θα συζητηθούν το νέο σχήμα για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ, καθώς και το πλαίσιο αποζημίωσης των υβριδικών μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας θα συζητήσει με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο μηχανισμός για την πρόσβαση τρίτων σε λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το market test που διενήργησαν οι Βρυξέλλες κατέδειξε πως οι εγχώριοι εναλλακτικοί πάροχοι εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα του μηχανισμού περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, θα συζητηθεί και η πρόσφατη έρευνα που ξεκίνησε η Κομισιόν για την αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού (φάκελος «Ήφαιστος»).