Άμεσα προγραμματίζει να εκκινήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση επενδυτικών πρότζεκτ για την εγκατάσταση κεντρικών μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της παραγωγής των ΑΠΕ. Έτσι, όπως δήλωσε χθες στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σχεδιάζεται εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους να διεξαχθεί ανταγωνιστική διαδικασία για την επιλογή των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν.
Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα το φθινόπωρο σύμφωνα με τον υπουργό, θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων από επενδυτές που θα θελήσουν να διεκδικήσουν επιδότηση. Έως τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, αναμένεται να έχει εγκριθεί από την Κομισιόν το πλαίσιο οικονομικών κινήτρων που θα υποβάλει το υπουργείο για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης, με το οποίο θα καθορίζονται μεταξύ άλλων οι όροι διεξαγωγής της διαδικασίας. Το πλαίσιο αυτό αναμένεται μάλιστα να συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση του υπουργού με την την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.
Χρηματοδότηση με 200 εκατ.
Υπενθυμίζεται ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» προβλέπονται κονδύλια 450 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης και των δύο τεχνολογιών (αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς και συστοιχίες μπαταριών). Όπως αναφέρεται, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση ισχύος μονάδων συνολικών ισχύος μέχρι 1.380 MW, έτσι ώστε η διανομή ρεύματος να μην αντιμετωπίζει κινδύνους και παράλληλα να μπορεί να αξιοποιείται αποτελεσματικότερα η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών, χωρίς να χάνεται το πλεόνασμα παραγωγής τους που προκαλούν οι διαφορετικές ροές προσφοράς και ζήτησης.
Ο διαγωνισμός στις αρχές του επόμενου έτους θα αφορά συστοιχίες μπαταριών. Επίσης, τα επιλέξιμα έργα αναμένεται να επιδοτηθούν με ένα συνολικό ποσό 200 εκατ. ευρώ, από τα σχετικά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα ποσό το οποίο θα συμβάλει ώστε να «ωριμάσουν» επενδυτικά πρότζεκτ τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσει το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που θα δημιουργήσει η δρομολογημένη ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ.
Επενδυτικά σχέδια
Η κεντρική αποθήκευση ενέργειας αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην «πράσινη στροφή» του εγχώριου ενεργειακού μίγματος, συμβάλλοντας στην ευελιξία που θα πρέπει να αποκτήσει το σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει γράψει το insider.gr, σχέδια για την ανάπτυξη μονάδων από συστοιχίες μπαταριών διεκδικεί η πλειονότητα των μεγάλων ενεργειακών Ομίλων της χώρας – όπως η Mytilineos, η οποία με την πρόσφατη συμφωνία με την Egnatia Group, εξαγόρασε μεταξύ άλλων 21 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 1,1 GW.
Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία κατέθεσε στα τέλη Φεβρουαρίου στη ΡΑΕ αιτήσεις για άδειες παραγωγής 8 μονάδων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 1 GW. Επίσης, η εταιρεία Eunice έχει λάβει άδειες για δύο σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας (ισχύος 250MW έκαστος) που σκοπεύει να εγκαταστήσει στην Πτολεμαΐδα και την Αρκαδία. Άδειες έχει λάβει και η εταιρεία «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ Α.Ε», του Ομίλου Κοπελούζου.