Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την θέση της ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Κίνα, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κατά την διάρκεια της συζήτησης με θέμα: «Πώς θα ισχυροποιηθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ», στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Πήγαμε στο ευρώ λόγω των πολλών κρίσεων που γνωρίσαμε ως Ευρώπη» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ για την δημιουργία του ευρώ, του δεύτερου ισχυρότερου νομίσματος μετά το δολάριο, προσθέτοντας ότι 50 χώρες έχουν συνδεθεί με το κοινό νόμισμα. «Διαβάζω πολλές φορές ότι στόχος του ευρώ είναι να αντικαταστήσει το δολάριο αλλά αυτό δεν ισχύει» συμπλήρωσε.
Μέσα στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμών είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενοποίησης τραπεζικού συστήματος και κεφαλαιαγορών, γιατί όχι μόνο θα ενισχύσει την θέση της Ευρώπης στον κόσμο, αλλά θα ωφελήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, προσελκύοντας επενδύσεις από τρίτες χώρες κλπ.
Το 2010, σχολίασε ο κ. Ρέγκλινγκ, δεν γνωρίζαμε καν τον όρο «τραπεζική ένωση», και από το 2012 άρχισε να υλοποιείται η ιδέα, γύρω από 3 πυλώνες: τον SSM ως βασικό επιβλέποντα, τον ESM και έναν τρίτο πυλώνα που ακόμα λείπει, και συμπεριλαμβάνει ένα κοινό μηχανισμό διαχείρισης των κρίσεων, την έκθεση των τραπεζών στο χρέος κλπ. Ήδη, το πρόγραμμα ενίσχυσης για την πανδημία αφορά σε ένα αξιοπρόσεκτο χρέος, ύψους 2 τρισ. ευρώ, με πολλαπλές εκδούσες αρχές.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σχολίασε την άνοδο της δύναμης της Κίνας και του ρεμίμπι, με πολλές χώρες της Ασίας ήδη να συναλλάσσονται με αυτό. Η Κίνα και οι ΗΠΑ ήδη συναγωνίζονται στο ΑΕΠ και στο εμπόριο και η ΕΕ θα πρέπει να βρει την θέση της. Ωστόσο, παρά την ισχυροποίηση της Κίνας, τόνισε πως η μετάβαση από το ένα ισχυρό νόμισμα στο άλλο, είναι μια διαδικασία που παίρνει δεκαετίες.