Το χρέος της Ελλάδος είναι βιώσιμο διότι αντιμετωπίζει χαμηλά επιτόκια δανεισμού και έχει μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, επισήμανε ο επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Delphi Economic Forum. Έκανε σαφές πως με τις σωστές κινήσεις από της πλευράς της κυβέρνησης θα παραμείνει βιώσιμο.
Ανέφερε ωστόσο τρεις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα: το θέμα της παραγωγικότητας (μέσω μεταρρυθμίσεων), το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και το ζήτημα της επιστροφής σε πλεονάσματα.
Για το θέμα των πλεονασμάτων όμως δήλωσε ότι δεν ανησυχεί, επισημαίνοντας - και πάλι όπως και χθες κατά την συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ - ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει από την πλευρά της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Και επισήμανε πως το πρόγραμμα σταθερότητας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, είναι τώρα σημαντικό να δούμε τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ούτως ώστε να βελτιώσει την κατάσταση σε πεδία τα οποία μπορεί να ελέγξει. Το ύψος των επιτοκίων στις αγορές είναι ένα από αυτά τα πεδία είπε και για να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας.
«Εμείς την πλευρά του ESM λέμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όχι όμως υπό όποιες συνθήκες, αλλά αν κυβέρνηση προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις» ανέφερε. Γιατί τότε οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά και έτσι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει χαμηλό.
Για την παραγωγικότητα είπε πως μπορεί να επιταχυνθεί με τις σωστές μεταρρυθμίσεις μέσα και από το Σχέδιο Ανάκαμψης. Μίλησε επίσης για πολιτικές ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τις αρνητικές δημογραφικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όπως και πολλά άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, «ένα θέμα το οποίο το κοιτάζει η Ελληνική κυβέρνηση για παράδειγμα μέσω απολιτικές ανόδου του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων», αλλά και με πολιτικές και κίνητρα για την επιστροφή εργαζομένων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης τις οποίες εξήρε.
Επίσης, «υπάρχει ένα ζήτημα, το τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό πεδίο» είπε. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν σωστή η ανταπόκριση της κυβέρνησης να αυξήσει τα ελλείμματα, όλα τα κράτη-μέλη κάναν το ίδιο πράγμα, είπε. Αλλά, σε κάποια φάση η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί σε διαφορετική δημοσιονομική πολιτική. «Δεν μπορεί να έχει έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ» είπε.
Ωστόσο, τόνισε πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα έρθει από την απόσυρση των μέτρων στήριξης και η χώρα θα επιστρέψει σε πλεονάσματα. Είπε πως είδε το πρόγραμμα σταθερότητας που κατατέθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση και δείχνει ότι η Ελλάδα σκοπεύει να επιστρέψει σε πλεονάσματα. «Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και έτσι η έμφαση πρέπει να δοθεί στο πώς θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων είπε.