Σκυλακάκης: Μπορούν να έρθουν φέτος έως 7,9 δισ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Μπορούν να έρθουν φέτος έως 7,9 δισ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης
Ο κ. Σκυαλάκακης μίλησε για τα 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις που έχουν προβλεφθεί για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Σχέδιο.

Την εκταμίευση φέτος γύρω στα 7,8-7,9 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης εφόσον εγκριθεί «κάτι που πιστεύουμε ότι θα γίνει, μη ξεχνάτε ότι είμαστε η δεύτερη χώρα που κατέθεσε σχέδιο» προανήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Εξήγησε πως το δεύτερο πακέτο του 2021 μετά την προκαταβολή (του 13% ή των 4 δισ. ευρώ) θα είναι η πρώτη δόση. Αυτή θα έρθει «εφόσον πετύχουμε τα ορόσημα και τους στόχους.

Διευκρίνισε πως δεν υπάρχει απορρόφηση στο σχέδιο, υπάρχει επίτευξη στόχων και οροσήμων. Συνεπώς από τη δομή του κανονισμού είναι ένα διαφορετικό σχέδιο σε σχέση με τα υφιστάμενα (πχ ΕΣΠΑ).

Επισήμανε όχι υπάρχει μία άριστη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δουλεύουμε by the book σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δηλαδή θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος να κάνουμε πολιτικές διαπραγματεύσεις και να ζητάμε πράγματα που δεν υπάρχουν στους κανόνες και αυτό θα κάνουμε μέχρι το τέλος» είπε.

Για την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου επισήμανε ότι «επιδιώκουμε να πάμε από μία οικονομία που έχει πολύ μεγάλο κομμάτι γκρίζας οικονομίας, ισχυρή εσωστρέφεια και υπερβολική ατομικότητα, σε μία οικονομία που θα έχει πολύ μεγαλύτερο άσπρο κομμάτι, πολύ πιο εξωστρεφή και πολύ πιο συλλογική στην οργάνωση.

Μίλησε για τα 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις που έχουν προβλεφθεί για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Σχέδιο. Επισήμανε τον κανόνα «αν θέλεις το κράτος να επενδύσει μαζί σου πρέπει να βάλεις και εσύ χρήματα, δεν γίνεται να επενδύσεις με χρήματα του Κράτους.

Επίσης επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό επενδυτικό σχέδιο που θα κριθεί μ βάση τους κανόνες της αγοράς. Αυτοί που θα αποφασίζουν δεν θα είναι μόνο οι τράπεζες, είπε. Μπορεί να είναι και funds εξειδικευμένα, μπορεί να είναι και το κοινό μέσα από ένα ομολογιακό δάνειο αφού «θα είναι απολύτως εφικτό να λάβουν οι εταιρείες ομολογιακό δάνειο ως συμπλήρωμα του κρατικού δανείου».

Για την κατάρτιση ανέφερε πως «έχουμε μία πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση η οποία βάζει έναν κανόνα που είναι πολύ σημαντικός για να πετύχει επιτέλους αυτός ο τομέας που είναι πάρα πολύ κρίσιμος για την Ελληνική οικονομία. Ο κανόνας είναι ότι τα αποτελέσματα της κατάρτισης πιστοποιούνται συγκεκριμένα από έναν σοβαρό φορέα ιδιωτικού τομέα, κατά κύριο λόγο. Φορέα ανεξάρτητο πλήρως από αυτόν που είναι ο πάροχος κατάρτισης. Η αμοιβή και του καταρτιζόμενου και αυτού που είναι ο πάροχος είναι συνάρτηση των αποτελεσμάτων τόσο μέσω της πιστοποίησης, όσο και μέσο-μακροπρόθεσμα με το κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν στην αγορά εργασίας.

Μεταρρυθμίσεις με επενδύσεις

«Να ξέρετε ότι το σχέδιο αυτό θα πετύχει μόνο αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν παράλληλα με την απορρόφηση των επενδύσεων. Είναι ένα σχέδιο στο οποίο η ομάδα θα πρέπει ταυτόχρονα να παίζει και να προπονείται» είπε χαρακτηριστικά. Θα πρέπει δηλαδή, όπως εξήγησε, «ταυτόχρονα να αλλάξουμε το γήπεδο και να παίζουμε μπάλα σε αυτό».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το πλάνο όταν ξεκίνησε η συζήτηση δεν είχε σύνολο 57 δισ. ευρώ αλλά 17,4 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και άλλα 13 δισ. ευρώ περίπου σε δάνεια. «Αυτά τα δάνεια οι περισσότερες χώρες δεν τα παίρνουν» αλλά η Ελλάδα «έχει φτιάξει ένα ιδιαίτερο σχέδιο με το οποίο περνά κατευθείαν τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα», είπε. Ωστε να δώσει σοβαρά κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων.

«Τα 59 δις ευρώ είναι αποτέλεσμα της ίδιας της δομής του σχεδίου που έχει εκτεταμένη κινητοποίηση των πόρων του ιδιωτικού τομέα. Το κάνει αυτό με την υπόθεση των δανείων, το κάνει επίσης και με την εκτεταμένη χρήση ΣΔΙΤ, εταιριών ενεργειακών υπηρεσιών, αλλά και με συγχρηματοδοτούμενα σχέδια» σε άλλους τομείς, όπως είπε. Για παράδειγμα είπε ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό πρόγραμμα που αφορά στη βιοποικιλότητα, απαιτείται η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. «Γιατί όλη η φιλοσοφία αυτό το πράγματος είναι να μειώσει το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχει η χώρα», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τους χρόνους και σε ερώτημα για πώς θα τηρηθούν, επισήμανε πως το Σχέδιο έχει κατά 90% ήδη προσδιορισμένα έργα.

Έφερε ως παράδειγμα τη σημερινή έγκριση του έργου για τη ψηφιακή αναμόρφωση των λογιστικών του Κράτους.

Εξήγησε πως το Σχέδιο Ανάκαμψης ενώ πρέπει να απορροφηθεί μέχρι τέλος Αυγούστου του 2026, υπάρχει πρόβλεψη να έρθουν τα λεφτά έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2025. «Και τούτο ώστε να υπάρχει ένας χρόνος ότι ώστε να μαζευτούν οι καθυστερήσεις», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μίλησε για μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία σχεδίου και αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα «με την πιο μεγάλη κινητοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη».

Αναφέρθηκε και στο στοίχημα «να διπλασιάσουμε το ύψος των Δημοσίων επενδύσεων το 2022. Δηλαδή πρέπει να πάμε από τα 5 στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ» κάτι που «με την παλιά Ελλάδα ήταν αδιανόητο, με την καινούργια Ελλάδα είναι δύσκολα εφικτό» όπως είπε για το ορόσημο απορρόφησης του 2022

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι το ταμείο επειδή έχει πολύ αυστηρούς χρόνους και δύσκολες επιλεξιμότητας δεν μπορεί να καλύψει προφανώς όλα τα θέματα. Σε ερώτημα για την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είπε πως όντως υφίσταται αλλά στο ταμείο υπάρχει μία τεράστια επένδυση στην πολεοδομία που θα διευκολύνει την αξιοποίηση της περιουσίας.

Για την ψηφιακή μετάβαση είπε πως υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη ενταγμένη στους ελέγχους της ΑΑΔΕ. «Αλλά θα ήθελα να πάμε σε πολύ απλούστερα πράγματα πριν πάμε στην τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα σε ηλεκτρονικά τιμολόγια και βιβλία αποθήκης, αφού δεν έχουμε σωστά βιβλία αποθήκης και τα τιμολόγια μας δεν είναι διαφανή ούτε στο ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα» είπε.

Είπε πως «ότι θέλουμε να δουλεύει υβριδικά ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα» και θα χρησιμοποιηθούν συμβάσεις - -πλαίσιο με τις οποίες θα υπάρχουν ως μόνιμοι partners 5-6 εταιρείες σε κάθε φορέα «ούτως ώστε εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο». Υπερασπίστηκε αυτή την άποψη λέγοντας ότι το δημόσιο γίνεται πιο ισχυρό όταν επιτυγχάνει συνεργαζόμενο τον ιδιωτικό τομέα.

Επισήμανε πως επειδή είναι πρόσθετα τα χρήματα από το Σχέδιο «μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε κυριολεκτικά την πορεία της χώρας. Θα είναι πολύ δύσκολο στην υλοποίηση του και τεχνοκρατικά απαιτητικό, όμως ο σχεδιασμός έχει πάει καλά και πιστεύουμε ότι διαμορφώνεται ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα, ώστε η χώρα να είναι πολύ περισσότερο φιλόδοξη σε σχέση με το παρελθόν. Η Ελλάδα πρέπει να είναι από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης, δεν μπορεί να είναι μία χώρα που αναφέρεται στην Ευρώπη σαν κάτι άλλο από τον εαυτό της».

Για τις παθογένειες της χώρας ανέφερε ότι «μας κυνηγούν με μεγάλη πιστότητα εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια, δεν έχουν φύγει ποτέ. Το θέμα είναι να μάθουμε να ζούμε με τις παθογένειες μας και να φέρνουμε αποτέλεσμα επισήμανε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider