Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε πάνω από 3.500 περιοχές.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνουν τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζοντας αυξήσεις σε 6.000 έως 7.000 περιοχές, μειώσεις ή πάγωμα των τιμών σε περίπου 3.000 με 4.000 περιοχές.
Μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ώστε να ισχύσουν από τις αρχές του 2022 για τον υπολογισμό των φόρων μεταβιβάσεων, του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα όπως ανέφερε και χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα τρέξει την άσκηση της προσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση τις νέες τιμές ζώνης. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης άσκησης θα καθορίσουν τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στον ΕΝΦΙΑ ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των αντικειμενικών αξιών. Για φέτος ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Η νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ (μετά το 22% του 2019) που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2022. Για τη μείωση του φόρου θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει με την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.500 νέες περιοχές. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου ακινήτων.
Στο υπουργείο Οικονομικών, η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει να συνθέσει το παζλ των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα αξιολογεί και φιλτράρει τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές ακινήτων έχουν προτείνει αυξήσεις 30%, 50%, ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που εισηγούνται εντοπίζονται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών λόγω της άνθησης του φαινομένου Airbnb. Οι αυξήσεις που προτείνουν είναι κατά μέσο όρο 50%-60%. Στα βόρεια προάστια, οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι μικρότερες και κινούνται κατά μέσον όρο 20%-30%. Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα νότια προάστια της Αττικής, τα οποία έχουν ευνοηθεί τόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης κατοικιών από επενδυτές του εξωτερικού όσο και λόγω του έργου του Ελληνικού. Αντίστοιχα, μεγάλες αυξήσεις προτείνονται και στις συνοικίες των δυτικών προαστίων.