Η Ελλάδα γερνάει πιο γρήγορα απ' ό,τι γεννάει - Δραματικές προβλέψεις για μείωση πληθυσμού μετά το 2035

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα γερνάει πιο γρήγορα απ' ό,τι γεννάει - Δραματικές προβλέψεις για μείωση πληθυσμού μετά το 2035
Πίσω από την μείωση του πληθυσμού, βρίσκεται η μείωση των γεννήσεων και η μείωση της γονιμότητας των γυναικών.

«Ο πληθυσμός της χώρας μας γερνάει και συρρικνώνεται. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της αλλά και για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου όπου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καταγράφεται η ίδια τάση; Η πολιτική κινήτρων (και ποιων;) ή η ενσωμάτωση των μεταναστών στον εθνικό κορμό προκρίνεται ως λύση; Εχουν δώσει οι εθνικές κυβερνήσεις επαρκή σημασία στο ζήτημα;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας Αλεξάνδρα Τραγάκη, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης και η ψυχογεροντολόγος Μυρτώ - Μαρία Ράγγα, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης «Δημογραφικό: Από το πρόβλημα στην πρόκληση» που διοργάνωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Το 2020 που ο κορονοϊός «σάρωσε» τον πλανήτη, η χώρα μας είχε μια οριακή αύξηση γεννήσεων σε μια χρονιά που όλος ο δυτικός κόσμος κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ», τόνισε η κα Μιχαηλίδου, υποστηρίζοντας πως γειτονικές μας χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία «είδαν» να μειώνονται οι γεννήσεις τους τον τελευταίο χρόνο ακόμη και κατά 20%, ενώ μείωση εμφανίζουν και χώρες όπως η Αμερική, η Γαλλία και η Αγγλία.

«Πίσω από την μείωση του πληθυσμού, βρίσκεται η μείωση των γεννήσεων και η μείωση της γονιμότητας των γυναικών» επεσήμανε η καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας κα Τραγάκη, ενώ τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος της κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει αυτή την στιγμή είναι αποτέλεσμα της ολιγωρίας στην λήψη μέτρων εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

«Η γονιμότητα έπεσε κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα αναπλήρωσης των γενεών ήδη από το 1981, όμως οι κυβερνήσεις παρέβλεψαν τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης δεδομένου ότι οι γεννήσεις συνεχίζονταν κανονικά» ανέφερε, τονίζοντας πως το φυσικό ισοζύγιο γεννήσεων- θανάτων δεν θα ανακάμψει φυσικά και αν συνεχίσουμε να παραβλέπουμε το πρόβλημα ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2035 δεν θα ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει πέσει κάτω από τα 8,5 εκατομμύρια.

Το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού είναι παγκόσμιο, καθώς η Κίνα για πρώτη φορά θα ανακοινώσει μείωση του πληθυσμού της σε σχέση με το 2019. «Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, είναι παγκόσμια και μη αναστρέψιμη, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Μένει να δούμε πως θα την διαχειριστούμε με τα κατάλληλα εργαλεία. Σίγουρα πάντως η λύση δεν είναι να διαχειριστούμε την αλλαγή στην ηλικιακή δομή, με το να πλατύνουμε την ηλικιακή πυραμίδα» υπογράμμισε η κα Τραγάκη.

Χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας όπως η μείωση της απασχόλησης των αντρών ηλικίας άνω των 50 ετών, η δυσκολία ανεύρeσης εργασίας για τις γυναίκες και τους νέους και η μηδενική επιχειρηματικότητα των αλλοδαπών που μένουν στη χώρα μας αποτελούν ιδιαιτερότητες που χρειάζεται να εστιάσουν οι κυβερνώντες προκειμένου να ανακαλύψουν τα κατάλληλα εργαλεία και πολιτικές για να διορθώσουν το ισοζύγιο, τόνισαν οι συμμετέχοντες στην συζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσωρινή σύνταξη: Έρχονται αυξήσεις και αναδρομικά για τους ήδη συνταξιούχους - Τα νέα ποσά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider