Στουρνάρας: «Δεν ήρθε ώρα να διακοπεί το PEPP» - Τι λέει για APP και πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στουρνάρας: «Δεν ήρθε ώρα να διακοπεί το PEPP» - Τι λέει για APP και πληθωρισμό
H EKT πρέπει να κρατήσει τις «στρόφιγγες» ανοιχτές καθώς η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται ακόμα υπό την δοκιμασία της πανδημίας.

H EKT πρέπει να κρατήσει τις «στρόφιγγες» ανοιχτές καθώς η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται ακόμα υπό την δοκιμασία της πανδημίας παρά την πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ρυθμιστές των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επανεξετάσουν τον ρυθμό έκτακτης αγοράς των ομολόγων στην συνάντηση της 10ης Ιουνίου με φόντο την βελτιωμένη οικονομική κατάσταση. Η ανάπτυξη και τα ποσοστά των εμβολιασμών προχωρούν στην Ένωση καθώς πέφτουν οι αριθμοί των κρουσμάτων.

Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters πως η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, και χωρίς ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι κινούμαστε προς μια εποχή με υψηλό πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον, είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να περιορίσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων.

«Βέβαια, υπάρχει μια επιτάχυνση στους εμβολιασμούς αλλά υπάρχουν ακόμα ταξιδιωτικοί περιορισμοί οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχουμε βγει ακόμα από τις δυσκολίες», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας.

Με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμένουν κάτω του στόχου της ΕΚΤ για 2% στα επόμενα χρόνια, ο Στουρνάρας υποστήριξε την συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP ύψους 1,85 τρισ. δολαρίων.

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή αυτή τη στιγμή», σχολίασε.

Οι αγορές επιταχύνθηκαν στα μέσα Μαρτίου και πλέον κινούνται στα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποστηρίξει πως είναι πολύ νωρίς να επιβραδυνθούν τα μέτρα, τα οποία κάποια συντηρητικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου θέλουν να περιορίσουν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλας Νοτ, δήλωσε στο Reuters τον προηγούμενο μήνα πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίζει να παρέχει ενίσχυση στην οικονομία μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, ΑPP.

Αρχής γενομένης το 2015, το APP εξαιρεί την Ελλάδα εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της και αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα.

Ο Στουρνάρας ισχυρίζεται πως η ώρα για να εγκαταλειφθεί το PEPP, το οποίο θα «τρέχει» τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022, δεν έχει έρθει ακόμη.

«Δεν πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα για να γίνει η μετάβαση ακόμα», σχολίασε. «Φυσικά, κάποια στιγμή στο μέλλον θα συμβεί κι αυτό, χωρίς αμφιβολία. Πρέπει να σκεφτούμε μια ομαλή μετάβαση από το PEPP στο APP».

Αναθεώρηση των στόχων για τον πληθωρισμό;

O Γιάννης Στουρνάρας επίσης απέρριψε την συζήτηση στην αγορά για μια μακρόχρονη επιστροφή του πληθωρισμού, λόγω της χωρίς προηγούμενο ενίσχυσης της οικονομίας ως απάντηση στην πανδημία, και μιας πιο ανεκτικής νομισματικής στάσης από την Fed.

Οι αναλυτές προβλέπουν άνοδο των τιμών στην ευρωζώνη 1,7% ή και λιγότερο μέσα στο 2023. Οι στόχοι της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό «είναι λιγότερο αλλά κοντά στο 2%», σε απροσδιόριστα μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Ο Στουρνάρας δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αλλάξει τον στόχο στα 2% φέτος, αν και οι επικεφαλής θα πρέπει να συμφωνήσουν αν θα ακολουθήσουν την Fed, η οποία αποφάσισε πέρυσι πως θα στοχεύσει σε ένα μέσο επίπεδο πληθωρισμού 2% σε βάθος χρόνου.

Υποστήριξε, επίσης, τις εκκλήσεις να γίνουν οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ περιβαλλοντικά φιλικές.

«Η κλιματική αλλαγή προκαλεί μεταβλητότητα στα επίπεδα των τιμών και στην οικονομία», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Οπότε πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας στα μοντέλα μας και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να το επηρεάσουμε, όπως με το να κάνουμε πράσινο το χαρτοφυλάκιο μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider