Σε 4πλή «Ιερά» εξέταση η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα από τους ΥΠΟΙΚ για μεταρρυθμίσεις, προϋπολογισμό, επενδύσεις και ασφαλιστικό

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε 4πλή «Ιερά» εξέταση η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα από τους ΥΠΟΙΚ για μεταρρυθμίσεις, προϋπολογισμό, επενδύσεις και ασφαλιστικό
Η 2ήμερη συνεδρίαση του Eurogroup/Ecofin για 10η αξιολόγηση, Πρόγραμμα Σταθερότητας, πόρισμα γήρανσης αλλά και Σχέδιο Ανάκαμψης. Οι πανηγυρισμοί για την έγκριση του Σχεδίου και η πίεση για τη λήψη απόφασης από το Ecofin με κράτη-μέλη να ζητούν χρόνο έως τον Ιούλιο. Οι επαφές Σταϊκούρα στο Λουξεμβούργο

Καλά νέα για το πακέτο «δόσεων» αλλά και για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης (θα είναι ένα από τα 5 πρώτα που θα λάβουν το πράσινο φως από την Επιτροπή την προσεχή εβδομάδα) περιλαμβάνει η ατζέντα της 2ήμερης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών (σε επίπεδο Eurogroup και Ecofin), την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή. Ελληνικό ενδιαφέρον έχουν άλλα 2 πεδία: η αξιολόγηση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το πως θα παραταθεί η ρήτρα διαφυγής και το 2022, αλλά και το πόρισμα για τις επιπτώσεις της γήρανσης στα δημόσια οικονομικά.

Σε όλα τα πεδία, η συζήτηση που θα γίνει έχει «στριφώματα» λόγω των θέσεων κρατών- μελών. Και οι συζητήσεις που θα γίνουν και η κατάληξή τους, θα επηρεάσουν και την Αθήνα.

* Στα Σχέδια Ανάκαμψης οι πανηγυρισμοί για την έγκριση των «5» πρώτων από την Κομισιόν (που θα γίνει με παρουσία της Ουρσουλα φον νερ Λάιεν σε όλα τα κράτη, και στην Ελλάδα την Πέμπτη) συνοδεύεται από πιέσεις για το επόμενο «βήμα». Δηλαδή, για την έγκριση κάθε Σχεδίου από το Ecofin.

Στην Ατζέντα της 18ης Ιουνίου το θέμα έχει αποτυπωθεί προς το παρόν ως «αποτίμηση πορείας, ανταλλαγή απόψεων». Με κράτη μέλη να ζητούν τουλάχιστο 2 εβδομάδες περιθώριο για να εξετάσουν τη γνωμοδότηση της Επιτροπής (που θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα μαζί με το «ναι» για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία). Τα ίδια κράτη μάλιστα εξηγούν πως το θέμα μπορεί να πάει και κοινοβουλευτικά σε όσα υπάρχει τέτοια διαδικασία.

Έτσι, ζητούν να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου. Η πολιτική επικύρωση αυτή όμως από τους ΥΠΟΙΚ συνδέεται με το τελικό «πράσινο φως» προς την Επιτροπή. Για να συντάξει τα αναγκαία έγραφα και να γίνουν οι εκταμιεύσεις των προκαταβολών….

Οπότε ο χρόνος πιέζει και ασκούνται πιέσεις για… επιτάχυνση. Ώστε η έγκριση των ΥΠΟΙΚ να έρθει πολύ πιο γρήγορα. Το αν θα αποφέρουν καρπούς, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

* Η 10η έκθεση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει σε «δόση» 748 εκατ ευρώ. Ωστόσο, το κείμενο έχει τον οδικό χάρτη για την 11η έκθεση που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και περιγράφει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν με επίκεντρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ένα καθεστώς λειτουργίας της χώρας πλέον χωρίς περιορισμούς.

* Στο δημοσιονομικό πεδίο συζητείται το πακέτο των συστάσεων προς τα κράτη μέλη για τα Προγράμματα Σταθερότητας. Αλλά και η πρόταση της Επιτροπής για παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2021. Στην περίπτωση της Ελλάδας το πόρισμα είναι θετικό. Εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης καλώς ελήφθησαν για να περιορίσουν τους τριγμούς της πανδημίας. Αλλά, θα τα επανεξετάσει κατά την χάραξη των προσχεδίων προϋπολογισμών του 2022 τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Ωστόσο, κράτη μέλη θέτουν στο τραπέζι το ζήτημα πιο «στενής» παρακολούθησης των μέτρων στήριξης και των άλλων κινήσεων μείωσης φόρων- εισφορών κρατών με υψηλό χρέος, με την εξαίρεση των δαπανών για επενδύσεις. Ο λόγος για μία πίεση που μένει να φανεί πως θα «συνδεθεί» τους επόμενους μήνες με την κουβέντα για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

* Το Ecofin θα επικυρώσει και την έκθεση για τις επιπτώσεις της γήρανσης που συστήνει αντιμετώπιση των προκλήσεων με μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα, στην αγορά εργασίας, στις συντάξεις και στον τομέα της περίθαλψης. Για την Ελλάδα, στην μελέτη καταγράφεται πτώση πληθυσμού από τα 10,7 εκατ το 2019 στα 9,5 εκατ. το 2050 και στα 8,6 εκατ. το 2070.

Τα ευρήματα αυτά μάλιστα κινητοποίησαν και τον επικεφαλής του ESM ο οποίος προ εβδομάδων ανέδειξε τη γήρανση του πληθυσμού σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Συστήνοντας πρωτοβουλίες αντιστάθμισής της μέσα από αύξηση της απασχόλησης γυναικών και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων αλλά και με πρωτοβουλίες αναστροφής του brain drain ανάλογες με αυτές της Πορτογαλίας και της Πολωνίας. Για να είναι «υγιής», μέσα από αύξηση των εισφορών η χρηματοδότηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και να μπορεί να διατηρηθεί η πολιτική μείωσης του ασφαλιστικού βάρους στην εργασία και διατήρησης επαρκών επιπέδων συντάξεων τα επόμενα χρόνια και 10ετίες.

Η Επιτροπή με εναλλακτικά σενάρια για όλους αυτούς τους παράγοντες (πχ υψηλότερη παραγωγικότητα, μεγαλύτερη κατά 10% συμμετοχή στην εργασία των πιο «ώριμων» ηλικιακά εργαζομένων και αύξηση του εργατικού δυναμικού μέσω μετανάστευσης) αποδεικνύει πως θα υπάρχει μεγάλο όφελος στη δαπάνη για συντάξεις ως αναλογία του ΑΕΠ και άρα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού στο μέλλον.

Στη διήμερη Σύνοδο την Ελλάδα θα εκπροσωπεί ο Έλληνας υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. Θα είναι στο Λουξεμβούργο από τις 16/6 προκειμένου να έχει επαφές με τους επικεφαλής του ESM και της ΕΤΕπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρεις πηγές ρευστότητας διασφαλίζουν επενδύσεις, προϋπολογισμό, μέτρα στήριξης και ανάπτυξη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider