Ξεκινά η διαπραγμάτευση ΥΠΟΙΚ - Θεσμών για ρύθμιση οφειλών, νέο προϋπολογισμό και ρευστότητα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξεκινά η διαπραγμάτευση ΥΠΟΙΚ - Θεσμών για ρύθμιση οφειλών, νέο προϋπολογισμό και ρευστότητα
Η 11η αξιολόγηση αρχίζει ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος. Διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και με τους επικεφαλής στα μέσα Ιουλίου. Νέος προϋπολογισμός και μέτρα στήριξης – ελαφρύνσεις, ρύθμιση οφειλών, χρηματοπιστωτικό σύστημα, οφειλές προς ιδιώτες και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο.

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών για την 11η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Στην πρώτη αυτή φάση οι διαβουλεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα ακολουθήσουν στα μέσα Ιουλίου οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν οι άμεσες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση με επίκεντρο τη ρύθμιση οφειλών. Είναι επιθυμητό να ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι για να έχουν οι φορολογούμενοι μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα», παράλληλα με τα νέα εκκαθαριστικά της εφορίας και με την ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης όπως η κάλυψη Παγίων Δαπανών με πιστωτικό για την πληρωμή νέων οφειλών.

Επιπλέον, θα συζητηθούν και οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού αλλά και γενικότερες οι αντοχές για μέτρα στήριξης και για πρόσθετες ελαφρύνσεις φέτος και το 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε χθες, μιλώντας στην τηλεόραση του Action24, ότι ο δημοσιονομικός χώρος για φέτος έχει εξαντληθεί. Άλλα και ότι η πρόθεση για μόνιμες παρεμβάσεις παραμένει, με τις αποφάσεις να συνδέονται με το περιθώριο που θα υπάρχει και με τις προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνηση η οποία πρέπει να διαλέξει ανάμεσα από τη μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην ολοκλήρωση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και σε άλλες πτυχές του προεκλογικού της προγράμματος. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, θα δοθεί έμφαση σε παρεμβάσεις οι οποίες έχουν έντονη επίπτωση στην τόνωση της αγοράς και θα προτεραιοποιηθούν ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν.

Τα μέτωπα

Οι θεσμοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την πορεία απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, αλλά και για τις καταπτώσεις εγγυήσεων και γενικότερα για το πακέτο του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την πορεία του Ηρακλή, την απομείωση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την πλήρη λειτουργικότητα του νέου Πτωχευτικού Νόμου.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων ούτως ώστε (σε συνδυασμό με το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνεται στο Ελλάδα 2.0) να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Report στα τέλη Σεπτεμβρίου

Η έκθεση θα δοθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη δημοσιότητα και συνδέεται με την οριστικοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στη Βουλή. Ο εν λόγω προϋπολογισμός θα ενσωματώνει τις αλλαγές που ως τότε θα αποφασιστούν στο αναπτυξιακό πεδίο με την Ελλάδα - όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας - να διατηρεί προς το παρόν πιο συντηρητική εκτίμηση από ότι προβλέπουν οι οργανισμοί αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ φέτος.

Ανέφερε πως το ΥΠΟΙΚ θέλει να προσμετρήσει αφενός πιθανές αναθεωρήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ στο ύψος του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου και αφετέρου να παρακολουθήσει την πορεία της πανδημίας και κυρίως την επίπτωση που θα έχει φέτος στις τουριστικές ροές. Επισήμανε επίσης αναφορικά με την πιθανότητα γι8α ένα νέο κύμα πανδημίας (λόγω της λόγω της μετάλλαξης Δ) πως προφανώς υπάρχει ανησυχία αλλά όχι φόβος και πως σε κάθε περίπτωση τα ταμειακά διαθέσιμα (τα οποία φτάνουν στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ) επαρκούν για κάθε σενάριο.

Σήμερα, μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε ότι «τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις» του πολυετούς προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει απλά ένα σενάριο βάσης. «Αντιστρέφουμε το επενδυτικό κενό που υπήρξε από το 2015, έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για να το πετύχουμε αυτό ώστε να φέρουμε επενδύσεις και να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη», τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός, επισήμανε ότι το παρόν το Μεσοπρόθεσμο έχει μία ιδιομορφία, καθώς δεν καταρτίζεται υπό συνθήκες γνώσης των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2023. Συνεπώς, δεν μπορούσε εδώ να παρουσιαστεί ο σχεδιασμός μας για τα επόμενα χρόνια, γιατί δεν ξέρουμε τι θα έχουμε ως αποφάσεις μετά το 2023 και παράλληλα το 2021 και όλο το 2022 δεν μπορούμε να πάρουμε και μέτρα μόνιμα όσο είμαστε στη ρήτρα της γενικής διαφυγής.

Για τον δημοσιονομικό χώρο είπε πως «θα το ξέρω όταν οριστικοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η οικονομία φέτος». Αναφέρθηκε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας πως «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η μείωση των φόρων». Σε ερώτημα για την αναστολή χρεών, απάντησε πως «έχουμε πολύ σοβαρή συζήτηση να κάνουμε με τους θεσμούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider