Κομισιόν: Ταχύτερη ανάκαμψη της Ελλάδας κατά 4,3% φέτος, επιτυχή τα μέτρα στήριξης – Παραμένουν κίνδυνοι

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κομισιόν: Ταχύτερη ανάκαμψη της Ελλάδας κατά 4,3% φέτος, επιτυχή τα μέτρα στήριξης – Παραμένουν κίνδυνοι
Αποπληθωρισμός λόγω τουρισμού, κίνδυνοι λόγω νέας έξαρσης της πανδημίας. Τα μέτρα στήριξης παρείχαν επαρκή κάλυψη. Σημαντικό το Ελλάδα 2.0. Οι αντικειμενικές στηρίζουν την αφορά ακινήτων. Τι αναφέρουν οι θερινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Στην αναφορά του για την Ελλάδα ο επίτροπος Τζεντιλόνι επισήμανε - στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση των προβλέψεων - τη σημασία των εμβολιασμών. Αναφερόμενος επίσης στην πρόσφατη άνοδο των κρουσμάτων, ανέφερε ότι προφανώς έχει ενσωματωθεί στο δυσμενές σενάριο με τους κινδύνους που υπάρχουν στην πρόβλεψη. Αλλά υπάρχει όπως επισήμανε και θετικότερο σενάριο. Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και στην επιτυχία της Δέκατης αξιολόγησης. Αλλά και στις συστάσεις που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στο νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης κατά 4,3% φέτος (αντί για 4,1% που εκτιμούσε τον Μάιο), προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις νέες θερινές τις προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα. Για το 2022 αφήνει αμετάβλητο το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στο 6%.

Γίνεται ειδική μνεία στα μέτρα στήριξης που «αναμένεται να μειώσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στα εισοδήματα και στις θέσεις εργασίας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομίας». Εξηγεί πως σε συνδυασμό με την ώθηση από το Ελλάδα 2.0 το πλέγμα μέτρων «αναμένεται να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2021 και το 2022.

Συνολικά, αναφέρει πως το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί έως και κατά 4,3% το 2021 και κατά 6,0% το 2022. Επίσης παρά τον πληθωρισμό στα εισαγόμενα είδη, η αποπληθωριστική τάση στον τομέα των υπηρεσιών συγκρατεί τον δείκτη, αναφέρεται.

Οι προβλέψεις όμως επισημαίνεται πως «εξακολουθούν να υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα και με τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πορείας της πανδημίας. Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν από την «ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή αποσύνδεση από τα μέτρα στήριξης». Μάλιστα συστήνει η απόσυρση αυτή να γίνει προσεκτικά «για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση πτωχεύσεων αλλά και να περιοριστούν οι τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Στον αντίποδα δεν αποκλείει ώθηση από πλευράς ζήτησης λόγω της ανόδου των αποταμιεύσεων που προκάλεσε η πανδημία.

Πορεία τιμών

Εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρχει αποπληθωρισμός κατά 0,4% και άνοδος τιμών κατά 0,5% το 2022. Ειδική επισήμανση γίνεται μάλιστα για την Ελλάδα στο γενικό σχόλιο αναφορικά με την ΕΕ γιατί το Μάιο του 2021 η πτώση των τιμών κατά 1,2% στη χώρα μας ήταν η μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη μέλη (σε επίπεδο εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή).

Τουρισμός

Επίσης σε ειδικό κεφάλαιο αναλύει την πορεία του τουρισμού ανά χώρα το 1ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με πέρυσι και καταγράφεται το μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό κυρίως όμως το 2020. Φέτος, η επίδοση είναι επίσης χαμηλή (στο 22% των διανυκτερεύσεων του 2019), αλλά με 24% μέσο όρο, όταν το 2020 η Ελλάδα ήταν στο 28% και ό μέσος όρος στο 50%...

Στις θερινές τις εκτιμήσεις γενικότερα ανά την Ευρώπη (που ολοκληρώθηκαν στις 28 Ιουνίου) η Επιτροπή πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη. Ωστόσο γίνεται λόγος για τους κινδύνους που παραμένουν.

Επίσης ειδικά για την Ελλάδα αναφέρεται ότι κατέγραψε ανάπτυξη 4,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε 3μηνιαία βάση, παρά τα μέτρα αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο και ότι η ανάπτυξη στηρίχθηκε από τις καθαρές εξαγωγές, χάρη σε μια ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών. Ωστόσο, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση.

Ειδική έμφαση δίδεται στην αναμενόμενη άνοδο των αντικειμενικών από το 2022 που «έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα».

Επισημάνεται πως η ανάκαμψη στις υπηρεσίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019» και το 2022.

Καταγράφει αισιόδοξη τάση στα σχέδια απασχόλησης στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς που αναμένεται να οδηγήσει σε οριακή μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider