Κοστέλο: Μέχρι τέλος Ιουλίου θα διατεθεί η προκαταβολή των 4 δισ. του «Ελλάδα 2.0» – Εύσημα για το ελληνικό σχέδιο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοστέλο: Μέχρι τέλος Ιουλίου θα διατεθεί η προκαταβολή των 4 δισ. του «Ελλάδα 2.0» – Εύσημα για το ελληνικό σχέδιο
Πολύ καλά λόγια για το Ελλάδα 2.0 και για την προετοιμασία που έχει γίνει διαχειριστικά. Διαπίστωση κινδύνων στην υλοποίηση που σχετίζονται με τα προβλήματα που παραδοσιακά έχουν οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά παραδοχή καλής προετοιμασίας.

Πολύ καλά λόγια για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, για την προετοιμασία που έχει γίνε διαχειριστικά, αλλά και την πεποίθηση πως τα πρώτα λεφτά θα έρθουν μέσα στον Ιούλιο μετέφερε από το συνέδριο του Economist o αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Απάντησε όμως και για τους κινδύνους στην υλοποίηση που σχετίζονται με τα προβλήματα που παραδοσιακά έχουν οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας όμως πως το πρώτο βήμα της καλύτερης οργάνωσης και προετοιμασίας έχει γίνει.

Γενικά για όλα τα κράτη, είπε πως πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι είμαστε σε φάση υλοποίησης και πως υπάρχει έγκριση Επιτροπής για 16 εξ αυτών με 2 ακόμα προσθήκες σήμερα μεταξύ των οποίων και της Κύπρου.

«Αναμένουμε ότι 12 εξ αυτών μεταξύ των οποίων και το ελληνικό θα εγκριθεί πολιτικά στις 13 Ιουλίου (σ.σ. Ecofin) και πολύ πιθανό να υπάρξει και νέος γύρος έγκρισης σχεδίων μέχρι το τέλος του Ιουλίου», ανέφερε προαναγγέλοντας ουσιαστικά νέα Σύνοδο.

«Εν συνεχεία η Επιτροπή θα είναι σε θέση να καταβάλει το 13% των προκαταβολών (περίπου 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα) μέχρι τέλη Ιουλίου» προανήγγειλε. Αναφέρθηκε επίσης σε περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων μέσα στον Ιούλιο.

«Το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά» επισήμανε. Είναι συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ενώ στα προγράμματα προσαρμογής υπήρχαν μεταρρυθμίσεις χωρίς όμως να δίδονται οι οικονομικοί πόροι.

Επίσης επισήμανε πως είναι ένα εργαλείο που βασίζεται στις επιδόσεις που επιτυγχάνονται. Δηλαδή η πρόσθετη επιδότηση θα καταβληθεί όταν επιτευχθούν οι στόχοι, κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που ισχύει για τα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ που συνδέονται με τις δαπάνες.

Έδωσε συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για το σχέδιο που κατατέθηκε. Η Ελλάδα θα λάβει κάτι παραπάνω από 30 δισεκατομμύρια σε δάνεια και επιδοτήσεις, όπως επισήμανε, και είπε ότι το ποσό αυτό μπορεί να μετασχηματίσει την οικονομία.

Είπε ότι είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σαφώς εδραιωμένο πάνω σε μία καλά σχεδιασμένη στρατηγική.

Όπως επισήμανε, συμφωνούμε στην πολιτική διαχείρισης των χρημάτων, ώστε να εκλείψουν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αναφέρθηκε δηλαδή στο επενδυτικό κενό, στην κλιματική αλλαγή, στην ψηφιακή μετάβαση.

Αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται στις επιχειρηματικές επενδύσεις μέσω από τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ. Τα περιέγραψε ως κάτι «μοναδικό που θα είναι πολύ χρήσιμο σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Επίσης η κατάρτιση του σχεδίου, όπως επισημάνθηκε, «ήταν εξαιρετικά ομαλή και καλωσορίζουμε ότι υπάρχει σαφές κυβερνητικό πλαίσιο ως προς την υλοποίηση του σχεδίου, αναφορικά με την ύπαρξη υπηρεσίας συντονισμού». Όπως είπε «είναι κρίσιμο στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχει ηγεσία εκ των άνωθεν που θα παρακολουθεί την υλοποίηση και θα λύνει προβλήματα όταν εμφανίζονται προκειμένου να δίδονται προτεραιότητες και να εξασφαλίζεται όλες οι πλευρές της κυβέρνησης συνεργάζονται με επιτυχία».

Η κρίσιμη πτυχή της υλοποίησης

Σε ερώτημα για τους κινδύνους στην υλοποίηση ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε πως ο βασικός κίνδυνος παραδοσιακά είναι πως «η Ελλάδα είχε προβλήματα με Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και απορρόφησης διαρθρωτικών κονδυλίων». Ανέφερε όμως πως «το Σχέδιο το αντιμετωπίζει αυτό με διάφορους τρόπους, προβλέπεται να υπάρχει υποστήριξη για στρατηγικές επενδύσεις, υπάρχει τεχνική βοήθεια ειδικά σε δήμους και κοινότητες που θα υλοποιήσουν έργα, υπάρχει πρόσφατη αναθεώρηση του νόμου περί προμηθειών και υπάρχει σχέδιο δράσης».

«Νομίζω πως έχει αναγνωρισθεί η σημασία της υλοποίησης και ναι υπάρχουν προκλήσεις από τα Σχέδια Δημοσίων Επενδύσεων, όμως αυτό που σε αυτό το στάδιο μπορούσε να γίνει ως προς τη σχεδίαση του προγράμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού έχει γίνει» είπε. Επανέλαβε όμως πως «ναι, όλα καταλήγουν στο θέμα της υλοποίησης»…

Σκυλακάκης: Όλο το δημόσιο θα διαχειριστεί το Σχέδιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφορικά με το θέμα της υλοποίησης επισήμανε πως «το γεγονός ότι έχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση είναι κρίσιμο». Επίσης ανέφερε ότι «φτιάξαμε μία νέα μεγάλη υπηρεσία, αλλά σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τους πάντες την Ελληνική διοίκηση. Εντός των υπουργείων, εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να αποκομίσουμε εμπειρία» αλλά και για το μικρότερο κόστος.

Μίλησε για ένα πιο ευέλικτο και απλοποιημένο τρόπο δράσης καθώς «έχουμε νέα πράγματα που θα χρησιμοποιήσουμε». Και έδωσε μία ακόμη πτυχή: «σκοπεύουμε να δώσουμε χρήματα σε επενδύσεις για αυτούς που μπορούν να επενδύσουν» είπε, εξηγώντας πως θα υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή.

Στην τοποθέτησή του επισήμανε επίσης ότι το τελικό σχέδιο είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να αντιμετωπισθεί το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος τελευταία 10 χρόνια. Δηλαδή το επενδυτικό χάσμα που όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν έκλεισε ούτε την εποχή των μνημονίων και συνδυάζεται με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη. Έτσι, καθιστά τις ιδιωτικές επενδύσεις εξαιρετικά σημαντικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider