Τετραήμερο διαβουλεύσεων «κορυφής» με θεσμούς για ρύθμιση οφειλών, Ελλάδα 2.0 & νέο ΕΣΠΑ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τετραήμερο διαβουλεύσεων «κορυφής» με θεσμούς για ρύθμιση οφειλών, Ελλάδα 2.0 & νέο ΕΣΠΑ
Την Πέμπτη 15 Ιουλίου οι μονοήμερες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής για την 11η αξιολόγηση και τη ρύθμιση. Την Τρίτη η επικύρωση του Σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. στο Ecofin μαζί με 11 ακόμη Σχέδια. Έως τη Δευτέρα επιχειρείται η επίσημη κατάθεση του νέου ΕΣΠΑ των 21 δισ. ευρώ.

Καλά νέα από έξω σε τρεις άξονες αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα. Ο τελευταίος σταθμός είναι η επιχειρούμενη ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης, ενώ επιχειρείται να προηγηθεί μια διπλή έγκριση των νέων οχημάτων επενδύσεων με κοινοτικό χρήμα.

Το ραντεβού «κορυφής» του ΥΠΟΙΚ με τους επικεφαλής των θεσμών έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστεί για την Πέμπτη 15 Ιουλίου.

Στις μονοήμερες αυτές - εξ αποστάσεως – διαβουλεύσεις η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλειδώσει τη νέα συνολική ρύθμιση (με βασικό σενάριο στο φάσμα των 60-72 δόσεων). Επί τάπητος έχουν τεθεί στις τεχνικές διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη εδώ και ημέρες μία σειρά από κριτήρια, όπως το αν ο φορολογούμενος είναι πληττόμενος ή το ελάχιστο ποσό δόσης.

Στη συνάντηση «κορυφής» της 15ης Ιουλίου θα καθοριστούν και οι υπόλοιπες παράμετροι της έκθεσης που θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από της Βρυξέλλες να αναφέρονται σε μία αξιολόγηση χωρίς ιδιαίτερες αποστάσεις και μέτωπα.

Τα καλά νέα για ΕΣΠΑ και Σχέδιο Ανάκαμψης

Πιο πριν, επιχειρείται να υπάρχουν νέα για άλλα δύο πεδία: Για το νέο ΕΣΠΑ και για το Ελλάδα 2.0.

Στο πλαίσιο του Ecofin της 13ης Ιουλίου θα εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0, μαζί με ακόμα 11 σχέδια κρατών-μελών. Με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο να ανακοινώνει χθες ότι η προκαταβολή του 13% μπορεί να έρθει στα ελληνικά κρατικά ταμεία μέσα στον Ιούλιο. Αποδίδοντας τα εύσημα στο αρμόδιο οικονομικό επιτελείο για την πολύ καλή προετοιμασία που έχει γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη να εγκριθούν και άλλα σχέδια τουλάχιστον 4 κρατών - μελών (μαζί με το Κυπριακό), οδηγεί σε νέο έκτακτο Ecofin στις 26 Ιουλίου, ενώ πιθανότατα τα υπόλοιπα κράτη θα πρέπει να περιμένουν έως το Σεπτέμβριο για να λάβουν χρήματα.

Παράλληλα, η Κομισιόν σχεδιάζει νέες εξόδους στις αγορές για να καλύψει όλο το ποσό της προκαταβολής. Μετά την έγκριση από το Ecofin θα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις και θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή...

Το τρίτο μέτωπο αφορά στο νέο ΕΣΠΑ το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε τελικό στάδιο ανταλλαγής «σημειώσεων» με την αρμόδια διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν. Επιχειρείται ως τη Δευτέρα να αποσταλεί και επισήμως στις Βρυξέλλες με στόχο μία ακόμα πρωτιά: Δηλαδή να είναι ένα από τα πρώτα που θα εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτή η έγκριση δεν συνεπάγεται βεβαίως αυτόματα και μία έλευση προκαταβολής με βάση τον κανονισμό της ΕΕ. Θα ακολουθήσει ένα νέο τροχάδην προκειμένου να εγκριθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα και να έρθουν προκαταβολές και πληρωμές εντός του έτους.

Η απάντηση στην μετάλλαξη Δέλτα

Η κυβέρνηση με αυτό το τρίπτυχο επιχειρεί να δώσει μία απάντηση στο νέο κύμα πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα μέσω Επενδύσεων, αλλά και μέσω ανακούφισης όσων έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και τούτο παράλληλα με την δρομολογούμενη παρέμβαση μέσω του πιστωτικού των παγίων δαπανών και με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το πακέτο των 41 δισ. ευρώ αλλά ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Όσον αφορά σε νέα μέτρα στήριξης, οι προειδοποιήσεις από το συνέδριο του Economist από γερμανικής πλευράς περί βούλησης να διατηρηθούν oι δημοσιονομικοί κανόνες ως έχουν και μετά το πέρας της πανδημίας, επιβεβαιώνει το θολό τοπίο που υπάρχει ακόμα για τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών και εξηγεί και τις επισημάνσεις του οικονομικού επιτελείου ότι προς το παρόν η μόνη επιλογή είναι οι εμβολιασμοί...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα δεν προκαλεί μόνο πίεση για εμβολιασμούς αλλά και… για επενδύσεις με κοινοτικό χρήμα

Στην τελική ευθεία η έγκριση των επενδύσεων 51 δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ & Ελλάδα 2.0 – Έρχεται η νέα ρύθμιση οφειλών

gazzetta
gazzetta reader insider insider