Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή οικονομία θα φτάσει σε προ-πανδημικά επίπεδα στο α' τρίμηνο του 2022 - Διαφωνία εντός του ΔΣ για το guidance

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή οικονομία θα φτάσει σε προ-πανδημικά επίπεδα στο α' τρίμηνο του 2022 - Διαφωνία εντός του ΔΣ για το guidance
Η ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκεται σε σωστή τροχιά, ωστόσο η πανδημία εξακολουθεί να σκιάζει τις προοπτικές, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής. 

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σωστή τροχιά, ωστόσο η πανδημία εξακολουθεί να σκιάζει τις προοπτικές, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

«Η οικονομία ανέκαμψε το β' τρίμηνο και βρίσκεται σε τροχιά για ισχυρότερη ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε, συνδέοντας το με την επέκταση των εμβολιασμών από ολοένα περισσότερες χώρες κι έτσι την άρση των μέτρων για την πανδημία στο β' τρίμηνο της χρονιάς. Η ΕΚΤ εκτιμά πως θα υπάρξει rebound στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες, ωστόσο μια πιθανή επέκταση της Δέλτα που αποτελεί μια πηγή κινδύνων για την οικονομία, πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά αυτή την ανάκαμψη, ειδικά για τον κλάδο των υπηρεσιών.

Με το άνοιγμα της οικονομίας, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά εργασίας, κάτι που αυξάνει την αισιοδοξία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και έτσι και οι επενδύσεις. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στα προ-πανδημικά επίπεδα στο α' τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Μέχρι διαπιστωθεί ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% πριν από το τέλος του υπό εξέταση διαστήματος προβολής και με διάρκεια στο υπόλοιπο του χρονικού διαστήματος προβολής, και κρίνει ότι η εξέλιξη του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει πρόοδο ούτως ώστε να είναι αντίστοιχη με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα», τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο ορίζοντας αυτή την στιγμή είναι τα έτη 2021, 2022 και 2023, όπως εξήγησε. «Αυτό που λέμε είναι ότι επιθυμούμε να δούμε τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% νωρίτερα και να έχει διάρκεια, να μείνει στα επίπεδα αυτά». Και συμπλήρωσε: «Ο χρονικός ορίζοντας που εξετάζουμε αλλάζει φυσικά, τον Δεκέμβριο 2021 θα προσθέσουμε άλλο ένα έτος άρα θα υπάρχει προσαρμογή».

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει ρυθμό, ωστόσο η ανάκαμψη αναμένεται να είναι βραχύβια και το outlook του πληθωρισμού παραμένει συγκρατημένο, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 1,9%, τόνισε, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στη χρονιά και να μειωθεί κατόπιν μέσα στο 2020, όσο υποχωρούν οι λόγοι που οδήγησαν και στις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και στα προβλήματα εφοδιασμού.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως πιέσεις σε τιμές θα παραμείνουν για ένα διάστημα. Γενικά, μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν αυξήσεις των τιμών παραμένοντας όμως κάτω από τον στόχο του 2%.

Είναι στη στρατηγική μας να φτάσουμε στο 2% και να αυξήσουμε τα επιτόκια «αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα», διευκρίνισε η κ. Λαγκάρντ. Δεν θέλουμε να κρατήσουμε τα επιτόκια χαμηλά, αλλά να φτάσουμε τον στόχο μας.

Διαφωνίες εντός του ΔΣ

Απαντώντας σε δημοσιογράφους η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η απόφαση για αλλαγή στο guidance της ΕΚΤ για τα επιτόκια δεν πάρθηκε με ομοφωνία εντός του ΔΣ αλλά με πλειοψηφία καθώς υπήρχαν διαφωνίες.

Υπενθυμίζεται πως το guidance για τα επιτόκια άλλαξε από το ΔΣ, κίνηση που υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να διατηρήσει μια επίμονα διευκολυντική πολιτική προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό που πρόσφατα άλλαξε σε 2%, από «κάτω αλλά πλησίον του 2%» που ίσχυε προηγουμένως.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη αναθεώρηση του στόχου πληθωρισμού, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως τότε η απόφαση ήταν ομόφωνη, αλλά τώρα «όλα τα μέλη του ΔΣ συμφωνούν πως πρέπει να ξαναδούμε το guidance για τα επιτόκια, καθώς οι τελευταίες αλλαγές δεν έγιναν δεκτές από όλους και ένα μόνο μικρό μέρος του ΔΣ διαφοροποιήθηκε».

«Πόσο μεγάλη θα ήταν η καταστροφή της οικονομίας αν οι κεντρικές τράπεζες δεν είχαν δράσει όπως έδρασαν»; διερωτήθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, σε ερώτηση για τις διαφορετικές προσεγγίσεις χάραξης οικονομικής πολιτικής. «Το δίλημμα δεν είναι νομισματική χαλάρωση ή αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, αλλά πως θα κρατήσουμε την οικονομία ζωντανή».

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως αν και το ΔΣ παρατηρεί πως οι επενδύσεις επανέρχονται από τις επιχειρήσεις, η εξάπλωση της πανδημίας ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της παραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Νέο guidance για τα επιτόκια προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τον νέο στόχο για τον πληθωρισμό

Πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider