Έναν πρώτο απολογισμό της κατάστασης στην οικονομία της ΕΕ, με βάση τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των οικονομικών δεδομένων, την πορεία της πανδημίας, των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και τα νέα μέτωπα των πυρκαγιών και της κρίσης στο Αφγανιστάν αναμένεται να κάνουν οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη Σύνοδο του Euroworking Group που έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 2 Σεπτεμβρίου. Θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα της σύγκλισης ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ και οι ανατροπές που πιθανόν έφερε η πανδημία.
Η σύνοδος έχει στόχο να προετοιμάσει την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που θα λάβει χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν δηλαδή από τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ.
Δεν υπάρχει στην ατζέντα επίσημο θέμα για την Ελλάδα, καθώς η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (σ.σ. με βάση την έκθεση που θα ανακοινωθεί λίγο αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο), έχει προγραμματιστεί για τη Σύνοδο του Οκτωβρίου. Ομοίως, λόγω των γερμανικών εκλογών, δεν σηκώνεται «ψηλά» σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων.
Ωστόσο, καθώς πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή απόψεων μετά τις διακοπές, αναμένεται να έχει ειδικό ενδιαφέρον. Αφού μέσα από τη συζήτηση που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ για την πορεία της οικονομίας θα μεταφερθούν «μηνύματα», τόσο στο καθαρά οικονομικό πεδίο όσο και στο επενδυτικό. Δηλαδή στην πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha επισήμανε για την 11η αξιολόγηση πως υπάρχει ομαλή πορεία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων, αλλά και για το ΑΕΠ πως πιθανότατα η πρόβλεψη για άνοδό του κατά 3,6% φέτος θα είναι ιδιαίτερα συντηρητική. Είπε πως καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου την άλλη εβδομάδα. Αλλά και μετά από νεότερα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού. Ωστόσο έκρινε ως θετικό στοιχείο την νέα άνοδο του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο.
Για τη δημοσιονομική ευελιξία είπε πως θα υπάρχει και το 2022 «αλλά αυτό δεν σημαίνει δημοσιονομικός εκτροχιασμός». Είπε πως «σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είχαμε συμφωνήσει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις από το φθινόπωρο και μετά» για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ανέφερε πως θα εξεταστεί η ένταση του πλήγματος στο υγειονομικό πεδίο λόγω και των μεταλλάξεων «ώστε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της υγειονομικής κρίσης». Για να γίνει ομαλά η επιστροφή σε δημοσιονομικούς κανόνες είπε πως «θα πρέπει να εξεταστούν τροποποιήσεις στο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ώστε να εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», αλλά και να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για την αντιμετώπιση κρίσεων και «να προστατεύει και να ενθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις ειδικά σε τομείς προτεραιότητας» όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή ανάκαμψη.