Τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρηματικότητα και ακρίβεια - Η πρώτη αντίδραση της αγοράς

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρηματικότητα και ακρίβεια - Η πρώτη αντίδραση της αγοράς
Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων με φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα για συγχωνεύσεις. Τι μέτρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις καθώς και κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μέτωπο των ανατιμήσεων που πλήττουν τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας την επέκταση έως τον Ιούνιο του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας, Παράλληλα προανήγγειλε «φρένο» στις αυξήσεις του ρεύματος οι οποίες αποτελούν το τελευταίο διάστημα μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις καθώς οδηγούν σε αύξηση του λειτουργικού τους κόστους.

Μεταξύ των φοροελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις προβλέπεται:

  • Μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση τζίρου, από 25% έως 50% , της επιχείρησης
  • Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 24% στο 22% (από τον Ιανουάριου του 2022)
  • Μείωση 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου (από 1η Οκτωβρίου 2021)

Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Πέραν την μείωσης του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Συγκεκριμένα, οι ατομικές επιχειρήσεις μπορούν μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις αυτές που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελούν ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Προϊόντα και υπηρεσίες με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ

Στην προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών των προϊόντων στο ράφι αλλά και στα καταστήματα εστίασης ανακοινώθηκε επίσης η επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% έως τον Ιούνιο του 2022 στον καφέ και τα αλκοολούχα ποτά (όπως παράλληλα και σε μεταφορές, κινηματογράφος και τουριστικό πακέτο). Ειδικά όσον αφορά στον καφέ η τιμή διεθνώς έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του χρόνου με στελέχη του κλάδου να σημειώνουν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι αυξήσεις αυτές είναι δύσκολο να απορροφηθούν και να μην περάσουν στον καταναλωτή ζητώντας μάλιστα ακόμη πιο «γενναία» μέτρα όπως μείωση ή ακόμη και κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Επιπλέον των παραπάνω μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13% από 24%) θα ισχύει από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 και για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

«Απαραίτητα τα κίνητρα για συνεργατικά σχήματα»

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας μιλώντας στο insider.gr υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τις επιχειρήσεις και τον ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο διάστημα η αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 5,9% από 3,6% ενώ όσον αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, στάθηκε ιδιαίτερα στα κίνητρα που δίνονται για συγχωνεύσεις. «Ήταν απαραίτητο να δοθούν κίνητρα και αναμένουμε και ακόμη πιο γενναία από την κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθούν συνεργατικά σχήματα κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ» τόνισε. Όπως επισήμανε, χρειάζεται δρόμος ώστε οι ελληνικές μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να αποκτήσουν την κουλτούρα της συνεργασίας ωστόσο το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση.

«Θεωρώ ενθαρρυντικά, τα όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, ωστόσο η πίεση που παρέχει η παρούσα συγκυρία, δημιουργεί εδραία άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις, οι ελαφρύνσεις και οι ρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και το 2022» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης ενώ πρόσθεσε: «Στον επιχειρηματικό κόσμο είναι κατανοητό, πως με τόσους πολλούς αστάθμητους παράγοντες που αντιμετωπίζουμε από τη παρούσα υγειονομική και δημοσιονομική κατάσταση, το καλάθι παροχών της κυβέρνησης στο φετινό ετήσιο ραντεβού στη ΔΕΘ ήταν γεμάτο με νέα «οικονομικά προϊόντα» και είναι αυτονόητο πως όλοι έχουμε ανάγκη να καρπωθούμε το σύνολο του περιεχόμενου του. Στη κυβέρνηση είναι δεσμευτικό, να ολοκληρώσει όλα όσα έχει σχεδιάσει και δεσμευτεί από το 2019 και έχουν αναβληθεί λόγω πανδημίας. Καλοδεχούμενες λοιπόν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καλοδεχούμενοι οι στόχοι και οι προτεραιότητες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider