Πόσο πραγματικά επηρεάζεται η κινέζικη οικονομία από τη μετάλλαξη Δέλτα;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο πραγματικά επηρεάζεται η κινέζικη οικονομία από τη μετάλλαξη Δέλτα;
Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται ότι επηρεάζει το οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον της Κίνας και κάτι τέτοιο έχει ήδη αρχίσει να τροφοδοτεί με άγχος την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομία της Κίνας είχε το προηγούμενο διάστημα δείξει σημαντικά σημάδια ανόδου και η κινέζικη κυβέρνηση είχε ήδη προλάβει να πανηγυρίσει το γεγονός ότι υπερκεράστηκε η επίδραση της πανδημίας. Με ελάχιστα κρούσματα και θανάτους, η Κίνα έδειχνε να έχει αφήσει πίσω της τις οικονομικές, πέρα από τις ανθρώπινες, επιπτώσεις της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα όμως φαίνεται ότι τελικά επηρεάζει και το οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον της Κίνας και κάτι τέτοιο έχει ήδη αρχίσει να τροφοδοτεί με άγχος την παγκόσμια οικονομία, δεδομένου του κακού προηγούμενου της προηγούμενης φάσης της πανδημίας.

Το πιο πρόσφατο ανησυχητικό σημάδι είναι η επικείμενη κατάρρευση του κολοσσού κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων Evergrande. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι βασικές τράπεζες στην Κίνα ειδοποιήθηκαν από το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης (MOHURD) σε συνάντηση που είχαν, ότι ο όμιλος Evergrande δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τόκους δανείου που οφείλει ως τις 20 Σεπτεμβρίου, λόγω κρίσης ρευστότητας.

Από την πλευρά της η Evergrande εξακολουθεί να συζητά με τις τράπεζες τη δυνατότητα επέκτασης πληρωμών και μεταφοράς ορισμένων δανείων, σε μια προσπάθεια που κάνει να συμμαζέψει τη διαδικασία κατάρρευσης της που είναι σε εξέλιξη. Αυτό που εύχονται περισσότερο οι επενδυτές και το αγοραστικό κοινό του τομέα των ακινήτων στην Κίνα είναι μια κρατική παρέμβαση για τη διάσωση της Evergrande, που όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το δεύτερο ανησυχητικό σημάδι είναι η μείωση των μετοχών των εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο αντίστοιχος δείκτης τεχνολογίας Hang Seng (που περιλαμβάνει κυρίως κινεζικές εταιρείες διαδικτύου και επικοινωνιών, οι οποίες ήταν και η «ατμομηχανή» της κινέζικης ανάπτυξης ως τον Ιούλιο, υποχώρησε έως και 3,2%. Η αιτία, σύμφωνα με αναλυτές, είναι η μειωμένη αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

Η συνολική ανάπτυξη επιβραδύνεται

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Κίνα αποτυγχάνει να πιάσει τους στόχους που η ίδια είχε θέσει στην αρχή της χρονιάς για την οικονομική ανάπτυξη. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των στόχων και για πρώτη φορά όντως μπορούμε να συνδέσουμε σε μια μεγάλη χώρα τις προσδοκίες του πληθυσμού σε σχέση με ένα πρόβλημα (πανδημία) που είναι για την ώρα όχι τόσο έντονο στην κινέζικη κοινωνία.

Η επιβράδυνση αφορά κυρίως τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή. Ο αρχικός στόχος για το έτος ήταν αύξηση ίση με 7%. Αυτή τη στιγμή, η αύξηση είναι μόλις στο 2,5% και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το προηγούμενο διάστημα η Κίνα είχε ηγηθεί της αύξησης στην παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας.

Η βιομηχανική παραγωγή που είναι παραδοσιακός δείκτης ανάπτυξης για την Κίνα, επίσης βρίσκεται στο 5,3% για το τρέχον έτος υποχωρώντας σημαντικά από το 6,3% του προηγούμενου μήνα. Όσον αφορά δε το ποιοι τομείς περιορίζονται, η πιο μεγάλη περικοπή βρίσκεται στην παραγωγή αλουμινίου και στην παραγωγή χάλυβα, οι οποίοι συνδέονται και με τη μείωση των εξαγωγών καυσίμων.

Από ό,τι φαίνεται τόσο ο φόβος όσο και οι αναγκαίοι κοινωνικοί περιορισμοί που παίρνουν ξανά μπρος σε ορισμένες επαρχίες της Κίνας, έχουν σταδιακά αρχίσει να δείχνουν τα αποτελέσματά τους στην κινέζικη οικονομία. Εκτός από τη βιομηχανία, στο άμεσο μέλλον θα επηρεαστούν με τη σειρά τους η εστίαση, οι μεταφορές και η ψυχαγωγία και γενικά όλος ο κλάδος των υπηρεσιών.

Όμως για την ώρα, η Κίνα επηρεάζεται περισσότερο από τα όσα φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα στις υπόλοιπες οικονομίες, με τους εκεί περιορισμούς, παρά από δικό της «εσωτερικό πρόβλημα» και είναι εύλογη η παγκόσμια ανησυχία, καθώς αναδεικνύεται ότι δεν αρκεί καμία οικονομία (μεταξύ των μεγάλων) να «ξεπεράσει την πανδημία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider