Οι σκιές πυκνώνουν πάνω από τις τράπεζες της Ευρωζώνης

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι σκιές πυκνώνουν πάνω από τις τράπεζες της Ευρωζώνης
Προειδοποίηση Συμβουλίου Εποπτείας (ΕΚΤ), το περιβάλλον για το τραπεζικό σύστημα είναι λιγότερο ρόδινο, από αυτό των προβλέψεων των τραπεζών. Κίνδυνος στο «γύρισμα» 2021 - 2022 για τα NPLs, πως επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες και ο Ηρακλής Ι & ΙΙ.

Παρά τις συγκρατημένα θετικές προβλέψεις για την ευρω-οικονομία που περιέγραψε τελευταία η κα. Λαγκάρντ, τα «νέα» από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για το τραπεζικό σύστημα, συνιστούν... μεγαλύτερη προσοχή.

Το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προερχόμενο από την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας, Edouard Fernandez-Bollo, προειδοποίησε τις τράπεζες της Ευρωζώνης για την τρέχουσα «διαχείριση κινδύνων». Συγκεκριμένα, προειδοποίησε ότι αυτή επηρεάζεται – με άσχημες συνέπειες - από παραπλανητικές μετρήσεις και υπερβολικά αισιόδοξες μακροοικονομικές προβλέψεις.

Και αυτό γιατί όπως υπενθύμισε, «προς το παρόν», οι εκτιμήσεις διαχείρισης κινδύνου λαμβάνουν υπόψη τις πιστωτικές επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας και όχι αυτές της τελευταίας διετίας, δηλαδή αυτές που έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της πανδημίας.

Κατά συνέπεια το πως οι τράπεζες εκτιμούν και καλύπτονται έναντι κινδύνων που έχουν να κάνουν με την φερεγγυότητα των επιχειρήσεων που έχουν δανείσει, επηρεάζεται αρνητικά αφού δεν συνυπολογίζονται οι συνέπειες από την πανδημία, ειδικά σε ευαίσθητους κλάδους που συνδέονται με την μείωση της κινητικότητας και της καταναλωτικής δαπάνης των ανθρώπων, όπως συνέβη στην πανδημία.

Όπως επισημαίνει ο Edouard Fernandez-Bollo, οι τράπεζες υποεκτιμούν τους κινδύνους όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού τους. Το πράγμα όμως γίνεται περισσότερο επικίνδυνο στο κομμάτι αυτό από το γεγονός ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί από την στιγμή που «αποσυρθούν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Και αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα...».

Τις προειδοποιήσεις του Edouard Fernandez-Bollo φαίνεται να υποστηρίζουν και οι εκτιμήσεις πολλών αναλυτών.

Η Bain & Company για παράδειγμα σε πρόσφατη ανάλυσή της προβλέπει ότι ο όγκος των NPLs σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά λόγω αυτής της «στροφής» στη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και τις παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών (tapering). Όταν δηλαδή, όπως προβλέπεται με βεβαιότητα και από το Συμβούλιο Εποπτείας της ΕΚΤ, οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν να αποσύρουν – κάτι που σε ορισμένες χώρες έχει ήδη αρχίσει σταδιακά - τα έκτακτα προγράμματα στήριξης.

Το ποσό των NPls που μπορεί να προκύψει από την «στροφή» αυτή σύμφωνα με την Bain & Company μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 0,9 και 1,2 τρισ. ευρώ (!). Για την προοπτική αυτή έχουν προειδοποιήσει ήδη από το φθινόπωρο του 2020 με αναλύσεις τους οικονομολόγοι της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον η αμεσότητα της παρέμβασης του Edouard Fernandez-Bollo, χτυπάει ένα «καμπανάκι» το οποίο αφενός προειδοποιεί τις τράπεζες και αφετέρου μάλλον προδικάζει νέο κύκλο πιέσεων από την πλευρά της ΕΚΤ για «διορθώσεις» στα εποπτικά συστήματα και τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Για την Ελλάδα οι προειδοποιήσεις αυτές διαβάζονται τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Και αυτό γιατί αφενός βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τα προγράμματα δραστικής απομείωσης NPLs με τον Ηρακλή Ι & ΙΙ, που οδηγούν σε πρωτοφανή μείωση των σημερινών υψηλών ποσοστών «κόκκινων δανείων» μέχρι τα μέσα του 2022.

Αφετέρου όμως επισημαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος από την απόσυρση των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων στήριξης, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέο εκρηκτικό κύκλο αύξησης των NPLs... Και για τις ελληνικές τράπεζες ένας τέτοιος νέος κύκλος θα μπορούσε να εξασθενίσει τα αποτελέσματα του Ηρακλή Ι &ΙΙ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider