Εύσημα στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μήνυμα ώστε να μην υποχωρήσουν οι δημόσιες επενδύσεις μετά από τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού έστειλε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του ΙΟΒΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ελλάδα 2.0.
Ο Ιταλός αξιωματούχος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για τη σημασία που έχει τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση το Ταμείο Ανάκαμψης και το NextGenerationEU, αναφέροντας πως «σε σχέση με την περσινή περίοδο, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Τόσο με τα προγράμματα εμβολιασμού όσο και με τους πόρους του NextGenerationEU, από το οποίο έχουν ήδη εκταμιευτεί πάνω από 50 δισ. ευρώ.
Η ανάπτυξη της οικονομίας επιταχύνεται και ξεπερνά τις προσδοκίες μας, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% για το σύνολο του 2021» συμπλήρωσε.
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε πως «το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα, βλέπουμε πως τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Σύμφωνα με τον Ιταλό αξιωματούχο, το ελληνικό ΑΕΠ έχει φτάσει σχεδόν στα επίπεδα πριν την κρίση, ενώ η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί αν και παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το σχέδιο της Αθήνας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 έχει ένα σωστό μείγμα μεταρρυθμίσεων και χρηματοδοτήσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο κ. Τζεντιλόνι στη συνέχεια ανέφερε πως είναι σημαντικό τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα να μην υποχωρήσει το πρόγραμμα και το ύψος των δημοσίων επενδύσεων, το οποίο «θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά από την κρίση της πανδημίας».
Ο Επίτροπος της Κομισιόν υπογράμμισε στη συνέχεια την ικανοποίηση της ΕΕ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, προτάσσοντας την μεγάλη και «ιστορική επένδυση» στο Ελληνικό.
Μιλώντας για την πορεία των δημοσιονομικών μετά από τον κορονοϊό, ο κ. Τζεντιλόνι είπε πως η Ελλάδα θα μπορεί να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο 2022.
«Χρειάζεται να μειώσουμε τα δημόσια χρέη, με δημοσιονομικά σταθερό τρόπο. Πρέπει δημοσιονομικοί κανόνες να μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε τους στόχους για την ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο Επίτροπος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.