Σχέδιο εξόδου από Ενισχυμένη Εποπτεία σε 8 μήνες με επιτάχυνση προαπαιτούμενων σε τράπεζες, δημόσιο και αγορές

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σχέδιο εξόδου από Ενισχυμένη Εποπτεία σε 8 μήνες με επιτάχυνση προαπαιτούμενων σε τράπεζες, δημόσιο και αγορές
Τι αναφέρει το σημείωμα του ολλανδικού ΥΠΟΙΚ για το πόρισμα της 11ης αξιολόγησης που συζητείται στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Το ορόσημο του Ιουνίου του 2022 και η εκκρεμής «δόση» από το ESM.

Την πρόθεση να λήξει η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα τον επόμενο Ιούνιο και κατά συνέπεια να ολοκληρωθούν όλες οι «ουρές» στα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει μέσα στο επόμενο 8μηνο που μεσολαβεί, περιγράφει κείμενο του ολλανδικού ΥΠΟΙΚ που ετοιμάστηκε ενόψει της συνόδου του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Ουσιαστικά περιγράφεται ο στόχος που τέθηκε το 2018 όταν συμφωνήθηκε αυτό το πλέγμα των τριμηνιαίων ελέγχων της Ελλάδας και, για να λήξει, απαιτεί την εκπλήρωση όλων των στόχων που είχαν τεθεί τότε, με την έμφαση πλέον να δίδεται στο μεταρρυθμιστικό πεδίο, καθώς οι στόχοι των πλεονασμάτων (λόγω της ρήτρας γενικής διαφυγής και της πανδημίας) έχουν τεθεί σε αναστολή.

Η Ελλάδα έχει προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2022 για να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, επισημαίνεται και αναφέρεται πως «για πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα έχουν αυστηροποιηθεί ή επιβεβαιωθεί με ορόσημο να ολοκληρωθούν έως το τέλος της περιόδου» που έχει συμφωνηθεί.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση δικαιούται κάθε 6 μήνες ενεργοποίηση του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος (σ.σ. κέρδη ομολόγων και διατήρηση χαμηλού επιτοκίου του 1ου δανείου) αν επιτυγχάνει στις αξιολογήσεις. Και εκκρεμεί από το 2018 ένα πακέτο «δόσεων» που θα πρέπει να λάβει πριν λήξει η εποπτεία.

Το βασικότερο πεδίο που απομένει ανάμεσα στα προαπαιτούμενα, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πήγες, είναι αυτό της ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επίσης ειδική αναφορά γίνεται σε όλες τις αξιολογήσεις σε επιμέρους εκκρεμότητες όπως η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, η ενίσχυση του φοροειαπρακτικού μηχανισμού και οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο και στη δικαιοσύνη, αλλά και οι τομές στις αγορές και η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων.

Επισημαίνεται στο έγγραφο πως η επόμενη αξιολόγηση θα είναι πιο ενδελεχής καθώς συνδέεται με πακέτο «δόσεων» - εν αντιθέσει με την τρέχουσα - και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Πιο πριν, στο Eurogroup της Δευτέρας θα εγκριθεί η 11η αξιολόγηση με βάση τη θετική εισήγηση που ανακοίνωσε προ ημερών η Κομισιόν εκ μέρους των θεσμών. Σε αυτή περιλαμβάνονται μία σειρά από στόχοι που τίθεται με ορίζοντα το Νοέμβριο.

Όσον αφορά στη «λίστα» με τα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου, στο κείμενο των θεσμών αναφέρεται ότι συνδέονται με:

• Το νέο λογιστικό σχέδιο στο δημόσιο που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022.

* Την αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ για να τεθεί σε ισχύ από το 2022.

• Τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας για να εξυγιανθούν ζητήματα ανταγωνισμού.

• Την ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με ανώτατο πλαφόν έκτακτου προσωπικού.

• Τη λειτουργία του Strategic Projects Pipeline και του Project Preparation Facility για την προετοιμασία έργων του Ελλάδα 2,0. Πρέπει να λειτουργούν πλήρως μέχρι τη 12η έκθεση, όπως και ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις.

• Τις αλλαγές στο ΤΧΣ για «τη διάρκεια, τη διακυβέρνηση, τη στρατηγική αποεπένδυσης και τα ειδικά δικαιώματα που κατέχει στις τράπεζες» με αναφορά πως «αναμένεται να υιοθετηθεί έως τον Οκτώβριο του 2021». «Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποψηφιότητας για τη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου αντιμετώπισε καθυστερήσεις. Η διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου και ο σεβασμός της διαδικασίας επιλογής όπως ορίζεται στο νόμο παραμένει ουσιαστικός» επισημαίνεται.

Το δημοσιονομικό μέτωπο

Την προσεχή Δευτέρα, θα κατατεθεί από ελληνικής πλευράς και το προσχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή το οποίο αποτελεί κομμάτι της ίδιας αξιολόγησης καθώς ναι μεν η ρήτρα διαφυγής επιτρέπει μέτρα στήριξης προσωρινού χαρακτήρα για τη θωράκιση της οικονομίας από την πανδημία (σ.σ. στο πόρισμα των Θεσμών κρίνονται αποτελεσματικά), αλλά επίσης θεωρείται σημαντικό να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους κάτι που έχει σχέση με τα πλεονάσματα που θα ισχύουν την μετά πανδημίας εποχή.

Η κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης θα συζητηθεί επίσης το Eurogroup της Δευτέρας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μιλώντας χθες στην τηλεόραση της ΕΡΤ να επαναλαμβάνει την ανάγκη αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων με τη σχετική συζήτηση πρέπει να μεταφέρεται για το 2022 (πιθανόν μετά το σχηματισμό όχι μόνο της γερμανικής, αλλά και της νέας Γαλλικής κυβέρνησης). Θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο πεδίο των τιμών, οι οικονομικές συνέπειες της Πανδημίας στα κράτη μέλη αλλά και η πορεία των σχεδίων ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμεία, ΟΤΑ και αμυντικές βιομηχανίες συντηρούν τα κρατικά «φέσια» - Νέα δέσμευση και πληρωμή όλων έως τον Δεκέμβριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider