Η νέα εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου Δευτέρα – Τρίτη έχει αρχίσει να θυμίζουν ημέρες του 73' όταν η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου έμοιαζε με πυρηνική αλυσιδωτή έκρηξη.
Ήδη το θέμα έχει αρχίσει να “τρομοκρατεί” τις κυβερνήσεις καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, μαζί και την κυβέρνηση στην Αθήνα.
Τόσο η ιδιωτική κατανάλωση και η αγροτική παραγωγή, όσο και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θέτουν εν αμφιβόλω τις αντοχές μιας οικονομίας που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να επιστρέψει ούτε καν στα προ covid επίπεδα, παρά τις τονωτικές ενέσεις του καλοκαιρινού τουρισμού.
Οι εικόνες της τηλεόρασης από την Μ. Βρετανία είναι ένα μικρό δείγμα του πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα καθώς η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει την ανοδική της πορεία χωρίς αναχώματα.
Οι τιμές των καυσίμων συμπαρασύρουν τις τιμές παραγωγής φρέσκων προϊόντων, αλλά και τα δύο μεγέθη δεν συμπεριλαμβάνονται στον δομικό πληθωρισμό για τον οποίο η κα Λαγκάρντ εξακολουθεί να επιμένει ότι οι όποιες ανοδικές πιέσεις δέχεται θα παραμένουν παρωδικές.
Οι τιμές όμως των καυσίμων και των φρέσκων τροφίμων συμπεριλαμβάνονται στις τιμές που πρέπει να αντιμετωπίσει η τσέπη του καταναλωτή εξανεμίζοντας το ήδη προβληματικό διαθέσιμο εισόδημα, που συμπιέζεται παράλληλα από το κόστος κατοικίας (ενοίκιο, κατασκευή), το οποίο διαμορφώνεται στο προβληματικό περιβάλλον της διαδικασίας απομείωσης των Npls...
Και αυτό είναι υποχρεωμένη να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς μέσα σ' αυτό το περιβάλλον συγκροτούνται οι πραγματικές πιέσεις στην διαμόρφωση μισθών και συντάξεων.
Οι προβληματισμοί αυτοί έχουν ήδη τεθεί στα ΔΣ των Κεντρικών Τραπεζών και εκφράσθηκαν εν μέρη στις τοποθετήσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών στο ετήσιο Συμπόσιο της ΕΚΤ (αυτό που αντικατέστησε το συμπόσιο της Sintra στην Πορτογαλία).
Χθες ο επικεφαλής της Fed κ. Τζ. Πάουελ, μιλώντας στο συμπόσιο, πολύ πιο καθαρά από ποτέ, πριν μίλησε για επανεκτίμηση της εξέλιξης των πληθωριστικών πιέσεων οι οποίες φαίνεται ότι “διαχέονται πλέον μέσα στο 2022...”.
Για πόσο ακόμα η ΕΚΤ θα μπορεί να επιμένει για “προσωρινές” πληθωριστικές πιέσεις; Όχι για πολύ ακόμα, όπως υποστηρίζεται από ολοένα μεγαλύτερο αριθμό οικονομικών αναλυτών καθώς η ασφυκτική πίεση από τις τιμές καυσίμων και ενέργειας συνεχίζουν να τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο των αυξήσεων στις τιμές παραγωγού και τροφίμων στις διεθνείς αγορές.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η αμφισβήτηση αυτή έχει αρχίσει να “σπάει” την ομοφωνία των εκτιμήσεων στα ΔΣ των Κεντρικών Τραπεζών και να αναδεικνύει τους πραγματικούς παράγοντες της πληθωριστικής πίεσης.
Τέτοια σημάδια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται για παράδειγμα με δημόσιες τοποθετήσεις αναλυτών της Fed που για πρώτη φορά με άρθρα τους τοποθετούνται δημόσια σε αντιπαράθεση με την βασική θέση της Fed περί “παροδικότητας” των φαινομένων.
Παράγωγο αυτού του προβληματισμού ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Πάουελ περί ενδείξεων επέκτασης των πληθωριστικών πιέσεων μέσα στο 2022.
Για την Fed μία τέτοια τοποθέτηση δεν αποτελεί πάντως μεγάλο πρόβλημα – και πράγματι οι αγορές δεν αντέδρασαν – καθώς ήδη το χρονοδιάγραμμα για την αντιστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης έχει δρομολογηθεί με πιθανή έναρξη του tapering ακόμα και τον Νοέμβριο.
Για την ΕΚΤ όμως παραμένει πρόβλημα καθώς η τροφοδοσία της ευρωπαϊκής οικονομίας με φυσικό αέριο σε συνθήκες ακριβότερου δολαρίου γίνεται καθημερινά και περισσότερο προβληματική, υπονομεύοντας κάθε πρόβλεψη για μελλοντική εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον η συζήτηση για τον πληθωρισμό αναγκαστικά μετατρέπεται σε βασικό θέμα της οικονομικής πολιτικής για όλες τις κυβερνήσεις, που υποχρεώνονται, πέρα από τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις αντιμετώπισης των ανατιμήσεων, να πάρουν θέση για τον προϋπολογισμό του 2022.
Και αυτό δεν είναι μία καλή σύμπτωση με το γεγονός ότι το επόμενο έτος για πολλές χώρες της Ευρωζώνης μαζί και για την Ελλάδα, παραμένει προεκλογικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr ο προβληματισμός αυτός, παρά τις περι του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, “έχει αρχίσει να θέτει σοβαρά ερωτήματα για την διαμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2022” στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, “τα οποία δεν είναι εύκολο προς το παρόν να απαντηθούν...”.