Σχέδιο Ανάκαμψης: Δρομολογούνται 3πλα επενδυτικά κίνητρα για μικρομεσαίους με φοροελαφρύνσεις, δάνεια και επιδοτήσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σχέδιο Ανάκαμψης: Δρομολογούνται 3πλα επενδυτικά κίνητρα για μικρομεσαίους με φοροελαφρύνσεις, δάνεια και επιδοτήσεις
Κλείσιμο εκκρεμοτήτων την άλλη εβδομάδα και κάθοδος Κομισιόν στην Αθήνα για να κλειδώσει η 1η δόση των 4 δις και των 15 προπαιτούμενων. Τροχάδην για την ενεργοποίηση των δανείων με τράπεζες, ΕΤΕπ και EBRD. Οι διατάξεις για τα φορολογικά κίνητρα που δρομολογούνται, έρχονται και οι επιδοτήσεις.

Την ανάγκη να κλείσουν εκκρεμότητες σε πολλά πεδία μέσα στις επόμενες ημέρες με στόχο να διαμορφωθεί το ταχύτερο δυνατό το πλέγμα επενδυτικών κινήτρων που θα έχουν στη διάθεσή τους κυρίως μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες μέσα από το Ελλάδα 2.0 των 30,5 δισ. ευρώ δρομολογεί επιτελείο της κυβέρνησης. Και τούτο με το βλέμμα όχι μόνο στην αγορά αλλά και στην πρώτη δια ζώσης επίσκεψη του «επιτελείου» της Κομισιόν στην Αθήνα που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν από κοντά την πρόοδο στο Σχέδιο και να δρομολογηθεί το αίτημα της κυβέρνησης για την 1η «δόση» των 4,1 δις ευρώ που συνδέεται με 15 προαπαιτούμενα.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά την έκδοση των προσκλήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την παροχή δανείων, ολοκληρώνει τις συμφωνίες με ΕΤΕπ και EBRD για να καλύψει τα 2 προαπαιτούμενα στο σκέλος των δανείων και να δρομολογήσει την έναρξη διανομής τους . Σημειώνεται πως οι τράπεζες θα λαμβάνουν το ποσό του Σχεδίου Ανάκαμψης σε… δόσεις έως 100 εκατ ευρώ και μόνο αν «ξοδέψουν» ένα μεγάλο μέρος του ποσού θα δικαιούνται άλλα χρήματα από το κράτος για την συνεισφορά του στα δάνεια.

Τα δάνεια είναι το ένα από τα 3 σκέλη στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου. Συνοδεύονται από τα φορολογικά κίνητρα που δρομολογούνται (με πρώτη κίνηση την χθεσινή έναρξη διαβούλευσης του σχεδίου για συγχωνεύσεις και συνεργασίες), αλλά και στο σκέλος των επιδοτήσεων που περιλαμβάνει και θα αρχίσουν επίσης να ωριμάζουν.

Στόχος είναι και τα 3 παραπάνω κίνητρα να είναι λειτουργικά από την αρχή του 2022. Ούτως ώστε να αρχίσουν να εγκρίνονται ιδιωτικές επενδύσει και να στηρίξουν την διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, αλλά και να διασφαλισθεί η επιτυχία του προγράμματος, αφού πρέπει όλα να έχουν γίνει έως τα μέσα του 2026…

Συνδυαστικά θα λειτουργήσει και το νέο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ που θα μοιράσει επίσης επιδοτήσεις και δάνεια σε μικρομεσαίους και έχει σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες.

Τα φοροκίνητρα

Στο πεδίο των φοροκινήτρων, πέρα από το πλέγμα στήριξης για συγχωνεύσεις και συνεργασίες, το Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις επίσης 3ετούς διάρκειας. Προβλέπεται η εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΜμΕ με τη μορφή υπερ-αποσβέσεων δαπανών και παγίων αλλά και υπεραπόσβεση 200% σε επενδύσεις πράσινης οικονομίας και ενέργειας.

Στο νομοσχέδιο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων» που τέθηκε σε διαβούλευση, δίδονται κίνητρα μόνο σε μικρού μεγέθους επιχειρήσεις για τη διευκόλυνση των συνεργασιών και σε μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες για το σκέλος των συγχωνεύσεων.

Προβλέπεται η μείωση της φορολογίας κατά 30% για 3 έτη αρχής γενομένης από το 2022, Με πλαφόν στο ποσό της έκπτωσης φόρου, αλλά και υποχρέωση διατήρησης της «σχέσης» για τουλάχιστο 5 χρόνια.

Το όριο του μικρομεσαίου αφορά σε επιχειρήσεις ου απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών, βάσει των τελευταίων εγκεκριμένων και δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων της καθεμίας, δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ ευρώ. Μικρές νοούνται εταιρείες μέχρι 50 εργαζομένων με ετήσιο τζίρο τα 10 εκατ ευρώ.

Η «συνεργασία» στη νέα εταιρική σχέση θα πρέπει να διαρκεί για τουλάχιστον 4 έτη και να υπάρχει υπεραξία: ο συνολικός μέσος κύκλος εργασιών των εταιρειών που μετέχουν πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το 150% του κύκλου εργασιών της εταιρείας με τον μεγαλύτερο τζίρο (υπολογίζεται ο μέσος όρος την τελευταίας τριετίας).

Το κίνητρο είναι η απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση τη φορολογική νομοθεσία κατά 30%.

Υπάρχουν και κατώτατα όρια. Ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας σε περίπτωση μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, αφαιρουμένων των μεταξύ τους συναλλαγών, πρέπει να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 450.000 ευρώ. Ανάλογα στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων ορίζεται πως καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα εισφέρει στο εταιρικό κεφάλαιο του υπό ίδρυση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας ποσό ίσο με το 10% τουλάχιστον του εταιρικού του και το εταιρικό κεφάλαιο του νέου νομικού προσώπου ή της νέας νομικής οντότητας δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150.000 ευρώ. Ειδικά για συμβολαιακή γεωργία, καθένας από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς εισφέρει ποσότητες προϊόντων ίσες με το 40% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων της παραγωγής του.

Στην περίπτωση μετατροπής ατομικής επιχείρησης ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων θα πρέπει να λειτουργούν 3 έτη, και ισχύει επίσης το κριτήριο του 150% για τον τζίρο της νέας εταιρείας.

Όσο για το «πλαφόν» στο φορολογικό όφελος, στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 εκατ ευρώ στην 3ετία. Στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καθ' οδόν η πρόσκληση προς τις τράπεζες για τα δάνεια των 12,7 δισ. – Έρχονται τα κίνητρα για συγχωνεύσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider