Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι αντοχές των οικονομιών της Ευρώπης απέναντι στη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης χρειάζονται ακόμα τις «εξαιρέσεις» από τους κανονισμούς της Κομισιόν προκειμένου να αντέξουν τις πιέσεις.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού έκανε γνωστό ότι η Κομισιόν έχει ήδη κοινοποιήσει στις κυβερνήσεις σχετικό έγγραφο με το οποίο συνιστά τη διατήρηση των «εξαιρέσεων» και το πρώτο εξάμηνο του 2022, ώστε να αντιμετωπισθούν οι σχετικές δυσκολίες.
Το γεγονός αυτό αναμφίβολα διευκολύνει τις κυβερνήσεις στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού τους που μπαίνει ήδη στην τελική του φάση πριν από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της, η Κομισιόν έχει λάβει περισσότερες από 650 αποφάσεις σε όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένου του ενδιάμεσου πλαισίου, για την παροχή υποστήριξης σε εταιρείες που έχουν υπερβεί στο σύνολό τους το πρωτοφανές ποσό των 3 τρισ. ευρώ στην ΕΕ.
Στις Βρυξέλλες προτείνεται η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου για την υποστήριξη της ανάκαμψης. Σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο, «Πρέπει να έχουμε επίγνωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και της ανάγκης αποφυγής βιαστικών επιπτώσεων, όταν αποσύρεται η δημόσια στήριξη». «Κατά συνέπεια», υποστήριξε, «προτείνουμε σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης κρίσεων που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη και τη βιομηχανία να προσαρμοστούν, συνοδευόμενη από μέτρα για την επανεκκίνηση και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη φάση ανάκαμψης…».
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει ότι μαζί με την παράταση της περιόδου εξαιρέσεων στην εφαρμογή των κανονισμών κατά ένα ακόμα εξάμηνο – δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 - τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν εγγυήσεις που θα μπορούν να εξασφαλίσουν την αποφυγή αδικαιολόγητων στρεβλώσεων του ανταγωνισμού. Τα μέτρα θα πρέπει να αφορούν σε ευρείες ομάδες δικαιούχων και να έχουν συγκεκριμένο (περιορισμένο) μέγεθος.
Η Κομισιόν αναφέρεται επίσης στο πλαίσιο αυτό σε μέτρα στήριξης της φερεγγυότητας για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων σε επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους βασίζονται σε τραπεζικό δανεισμό και λόγω της κρίσης που έχει μεσολαβήσει βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία τόσο στο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όσο και στο να εξασφαλίσουν αναχρηματοδότηση των αναγκών τους.
Βασικό σκοπός των μέτρων που θα πρέπει να δρομολογηθούν – κατ’ εξαίρεση των κανονισμών – είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.