Δημόσια δαπάνη για επενδύσεις αξίας 10,65 δισ. ευρώ μέσα από 2 οχήματα, το Σχέδιο Ανάκαμψης και το ΠΔΕ (που τροφοδοτεί τα ΕΣΠΑ και τα αμιγώς εθνικά προγράμματα) σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2022. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώνεται φέτος στα 8,35 δισ. ευρώ (λόγω και των μέτρων στήριξης) και στα 7,45 δισ. ευρώ το 2022 και το Ελλάδα 2.0 υπολογίζει να προχωρήσει σε δαπάνες 3,2 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο Προϋπολογισμού, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στο σκέλος των επιχορηγήσεων δίνει έμφαση στην προετοιμασία, αφού τώρα ξεκινά. Αναφέρεται πως έως την 1η Οκτωβρίου 2021 έχουν ενταχθεί 38 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,657 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται έως το τέλος του 2021 να ενταχθούν δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5,5 δισ. ευρώ.
Για το 2022 εκτιμάται εκταμίευση ποσού ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως για φέτος είχε προϋπολογισθεί στο Μεσοπρόθεσμο δαπάνη 1,6 δις ευρώ που θα φανεί στο τέλος του έτους κατά πόσο θα επιτευχθεί, χωρίς όμως να προκαλεί αλλαγή στον προϋπολογισμό αφού είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.
Επίσης, στο σκέλος των δανείων για το 2021 εκτιμάται εκταμίευση προς τα διεθνή και εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα ποσού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και για το 2022 ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ. Υπεγράφη ήδη η επιχειρησιακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) για αξιοποίηση ποσού έως 5 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προετοιμάζεται η αντίστοιχη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για συμμετοχή και των εμπορικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το ΠΔΕ
Το ΠΔΕ θα διαθέσει 7.450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 6.250 εκατ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο με την ΕΕ σκέλος και αποκλειστικά από εθνικούς πόρους 1.200 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους είναι η απορρόφηση των πόρων, «έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας κοινοτικής συνδρομής στο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων» αφού το τρέχων ΕΣΠΑ τελειώνει το 2023.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται όπως αναφέρεται στους τομείς:
* των μεγάλων έργων υποδομών (οδικά έργα, σιδηρόδρομοι, Μετρό κλπ),
* της επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού),
* της δημιουργίας απασχόλησης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης,
* της υγείας και της πρόνοιας,
* των έργων για την προστασία του περιβάλλοντος,
* των έργων υποδομών των ΟΤΑ όλης της χώρας και
* των δράσεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Για το νέο ΕΣΠΑ, οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αναμένεται η επίσημη υποβολή των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το Εθνικό σκέλος του ΠΔΕ χρηματοδοτεί αναπτυξιακές δράσεις του Κράτους που δεν είναι επιλέξιμες σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αναπτυξιακές δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής προστασίας, εξυπηρετούνται οι ανάγκες των επενδυτικών νόμων και καλύπτονται έκτακτες ανάγκες, όπως η αποκατάσταση ζημιών σε έργα υποδομής από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και η κρατική αρωγή για την αντιμετώπιση συνεπειών που αυτές επιφέρουν. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον ορθό προγραμματισμό και τη στόχευση για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.
Σημειώνεται πως οι δαπάνες για το Ελλάδα 2.0 και για το ΠΔΕ περιλαμβάνονται στον κωδικό Πιστώσεις υπό κατανομή και από 9,9 δισ. ευρώ το 2021 αυξήθηκαν σε 13,14 δισ. ευρώ το 2022 (σ.σ. το ποσό περιλαμβάνει και άλλες δαπάνες για αποθεματικό, για κάλυψη κόστους δικαστικών αποφάσεων, για εκκαθάριση οφειλών, για φυσικές καταστροφές κλπ). Φέτος τελικά θα είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1.254 εκατ. ευρώ.