Πώς οι παραφωνίες στις Βρυξέλλες προκαλούν πίεση στην Αθήνα για μεταρρυθμίσεις & συγκράτηση παροχών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι παραφωνίες στις Βρυξέλλες προκαλούν πίεση στην Αθήνα για μεταρρυθμίσεις & συγκράτηση παροχών
Η 2πλή κρίση και η ανάγκη για «καλό πρόσωπο». Η συγκράτηση των περιθωρίων για πρόσθετες παροχές και η ανάγκη να μην υπάρχουν «ουρές» στα προαπαιτούμενα της 12ης αξιολόγησης.

Η τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα περί μείωσης περιθωρίων για πρόσθετες παρεμβάσεις – πέραν όσων έχουν εγγραφεί στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού – λόγω των νέων μέτρων κάλυψης από το ενεργειακό κόστος, είχε αποδέκτες εντός αλλά και εκτός συνόρων, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Το ίδιο ισχύει επίσης και με την προσπάθεια επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκρατήσει τις προσδοκίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό για επιπλέον μέτρα. Αλλά και να επιταχύνει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την ανάπτυξη αλλά και το «καλό πρόσωπο» που πρέπει να επιδείξει όλους τους επόμενους μήνες προς το εξωτερικό.

Αναλυτικά, στο εσωτερικό, γίνεται προσπάθεια να συγκρατηθούν οι προσδοκίες που προκάλεσε η - ταχύτερη της αναμενόμενης - ανάπτυξη το 2021. Και τούτο αφού η άνοδος του ΑΕΠ τουλάχιστο κατά 6,1% φέτος δίνει δημοσιονομικά περιθώρια μόνο για το 2021, ενώ για το 2022 ο «χώρος» περιορίζεται μαζί με τις προσδοκίες για την άνοδο του ΑΕΠ.

Επιπλέον, εξηγούν πηγές της αγοράς, δεν έχει φανεί το εύρος των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης (σ.σ. ήδη έχουν προαναγγελθεί πρόσθετα μέτρα), αλλά και δεν είναι δεδομένες οι ανάγκες που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας ή αλλαγών άλλων έκτακτων γεγονότων.

Το καλό πρόσωπο

Η εν λόγω συγκράτηση έχει και «εξωτερικό» ακροατήριο, τους δανειστές. Και τούτο λόγω του «αναβρασμού» ανά την ΕΕ.

Η πρωτοβουλία των «5» ΥΠΟΙΚ του Νότου (περιλαμβανομένου του Έλληνα) για κοινή δράση στο ενεργειακό μέτωπο, κινήθηκε σε πολύ πιο έντονους τόνους για την επίπτωση των ανατιμήσεων από τις τοποθετήσεις των θεσμών μετά το Eurogroup. Είναι μία ακόμη ένδειξη της κατάστασης τις Βρυξέλλες αναφορικά με την αντίδραση που θα πρέπει να έχει η ΕΕ για την κάλυψη έναντι της νέας αυτής κρίσης η οποία πλέον «κουμπώνει» με τη δημοσιονομική.

Από την μία πλευρά η Κομισιόν ετοιμάζει το toolkit των μέτρων για το ενεργειακό κόστος προκειμένου να ανακοινωθούν την Τετάρτη και λίγο αργότερα (19/10) τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Παράλληλα με πρόταση παράτασης για το 1ο εξάμηνο του 2022 των μέτρων στήριξης (προσωρινό πλαίσιο). Και τούτο τη στιγμή που οι 8 του «Βορά» ζητούν ταχύτερη επιστροφή σε «πειθαρχία».

Η Ελλάδα λοιπόν, εξηγούν αρμόδιες πηγές, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει «να επιδεικνύει πολύ καλή στάση». Και τούτο πρέπει να φανεί στις διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που έχουν ήδη ξεκινήσει από την Πέμπτη για να κορυφωθούν στις 20 Οκτωβρίου για τη 12η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Με τον επικεφαλής του ESM να έχει ήδη επισημάνει πως η Ελλάδα θα εξεταστεί για την πορεία του χρέους αλλά και του δημοσιονομικού «δρόμου» του 2022.

Δεν αποκλείουν πηγές στις Βρυξέλλες αυτή τη φορά η πίεση να είναι πιο έντονη για… προληπτικούς λόγους. Με στόχο δηλαδή η αποτίμηση που θα γίνει στο Eurogreoup και στα κράτη - μέλη για το πακέτο «δόσεων» να μην έχει αστερίσκους από κανένα κράτος. Ειδικά σε πεδία που προσελκύουν τα «βλέμματα» όπως η δημοσιονομική επαναφορά, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι οφειλές προς ιδιώτες, η δικαιοσύνη, η υγεία και οι μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτό το πεδίο η πορεία «κουμπώνει» με την αποτίμηση των 15 οροσήμων για τη δόση των 4,12 δισ. ευρώ του Ελλάδα 2.0 που θα αποτιμηθεί την Τρίτη από το επιτελείο του Ντέκλαν Κοστέλο.

Αρμόδιες πηγές υπενθυμίσουν πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν πολλές κινήσεις από την Ελλάδα ή… για την Ελλάδα. Περιλαμβάνουν από την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων (που θα συζητηθούν επίσης σε κοινοβούλια κρατών της ΕΕ), έως την προσπάθεια τα ομόλογα να παραμείνουν υπό την «σκέπη» της ΕΚΤ και να βγει έτσι η χώρα ομαλά από την Ενισχυμένη Εποπτεία.

Όλες αυτές οι κινήσεις πρέπει να «περάσουν» και από την κρίση «δύσκολων» κρατών, χωρίς αναταράξεις. Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις που τα ίδια θα εκφράζουν το διάστημα εκείνο για την οικονομική πολική της ΕΕ…

Μία ακόμη εικόνα θα υπάρξει από το πόρισμα του ΔΝΤ που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παρά τον μικρό πλέον δανειοδοτικό ρόλο του, έχει αντίκρισμα στις αγορές.

Με άλλα λόγια, εξηγούν αρμόδιες πηγές, όσο παραμένει θολό το τοπίο στην Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να επιδεικνύει ένα καλό πρόσωπο και να μένει στην γωνία του «κάδρου» ή να αναφέρεται ως success story.

Μέσα σε όλο αυτό το εγχείρημα διατήρησης λεπτών ισορροπιών,. η κυβέρνηση προσπαθεί να υπολογίσει τα πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει για να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας (το πακέτο για την ακρίβεια έφτασε στα 500 εκατ. ευρώ και προστίθενται επιπλέον 500 εκατ. για τις πυρκαγιές που θα διατεθούν σε μεγάλο βαθμό το 2022). Τελευταία προσθήκη στα μέτρα στήριξης είναι η σημερινή ανακοίνωση από το υπουργείο οικονομικών των πρόσθετων παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις στη Β. Εύβοια.

Υπολογίζει τα περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις με αρχή από το φυσικό αέριο του οποίου η τιμή συνεχίζει να καλπάζει. Περιμένει επίσης να δει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τι αποφάσεις να θα ληφθούν, αλλά και πως θα κινηθούν άλλα κράτη σε αξία μέτρων στήριξης για να μη ξεπεράσει το «πήχη» που ατύπως τίθεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider