Αρχίζει τρίτος γύρος νομισματικού πληθωρισμού;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αρχίζει τρίτος γύρος νομισματικού πληθωρισμού;
Ένα πακέτο 1,4 τρισ. δολ. μπαίνει στην διάθεση των αγορών από την Ιαπωνία, ενώ στην Ευρώπη «ακούγεται» το ενδεχόμενο αντικατάστασης του PEPP, με ένα πρόγραμμα στήριξης των επενδύσεων ESG.

Την επόμενη εβδομάδα στην Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών του G-20 στην Ουάσιγκτον ο ΥΠΟΙΚ της Ιαπωνίας θα παρουσιάσει στους συναδέλφους του ένα νέο πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας στις αγορές ύψους 1,4 τρισ. δολ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Σουζούκι στις αρχές της εβδομάδας η Ιαπωνία η χώρα με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά διαθέσιμα στον πλανήτη μετά την Κίνα, περίπου 1,4 τρισ. δολ., είναι έτοιμη να διαθέσει το ποσό αυτό για την αγορά τίτλων, ομολόγων και μετοχών, εταιρειών και επενδυτικών φορέων ESG (Environmental, Social, & Governance). Εδώ και λίγο καιρό, πλάι στα πράσινα ομόλογα έχει αναδειχθεί και η κατηγορία εταιρικής δραστηριότητας η οποία χαρακτηρίζεται ως «βιώσιμου» χαρακτήρα με προσανατολισμό αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που έχει ονομασθεί ESG.

Σ΄ αυτή την κατηγορία επενδυτικής δραστηριότητας που συμπλέκεται με την πράσινη μετάβαση ανοίγει ο τρίτος κύκλος του ιαπωνικού QE.

Η κίνηση της Ιαπωνίας και αυτή την φορά όπως και με την εισαγωγή των μηδενικών – αρνητικών επιτοκίων ανοίγει ένα νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης με σαφή ενίσχυση του νομισματικού πληθωρισμού πριν από τις άλλες μεγάλες οικονομίες ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη, αλλά σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι πληθωριστικές πιέσεις ήδη υποχρεώνουν τις τράπεζες να βάλουν το tapering στο τραπέζι της νομισματικής πολιτικής.
Από την πλευρά της Ιαπωνίας και την BoJ υποστηρίζεται ότι δεν πρόκειται για επέκταση του QE, αλλά για ενίσχυση της επενδυτικής στροφής στην πράσινη μετάβαση…

Στην ΕΚΤ το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ έχει περισσότερες από μία φορές παραδεχθεί ότι η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη έχει ένα ισχυρό κόστος το οποίο οι οικονομίες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα σε συνθήκες που δεν έχουν ακόμα ανακάμψει από την πανδημία και τα lockdown.

H Κομισιόν παράλληλα έχει ήδη διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο ομολογιακές εκδόσεις μπορούν να χαρακτηρισθούν «πράσινα ομόλογα» ή «ομόλογα ESG» προτείνοντας το σχετικό μοντέλο στις χώρες μέλη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν «φήμες» ότι η μεταβατική φάση παρέμβασης της ΕΚΤ μετά το κλείσιμο του PEPP, θα φέρει στο προσκήνιο κάποιο πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας με αγορές τίτλων κρατικών και ιδιωτικών με χαρακτήρα «πράσινο» ή ESG.

Όπως αναφέρει αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας στον οποίο απευθύνθηκε το Insider.gr για διευκρινίσεις στο θέμα αυτό «η κατηγορία τίτλων ESG είναι περισσότερο επαρκής για μία τέτοια παρέμβαση καθώς περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τέτοια που να εξυπηρετούν την πράσινη μετάβαση, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετούν την επενδυτική δραστηριότητα σε μεγαλύτερο εύρος αντικειμένου από τα πράσινα ομόλογα…». Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες «τρέχουν» να διαμορφώσουν το δικό τους θεσμικό πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα και την κατηγορία ESG, ώστε να είναι κερδίσουν μία θέση στον κύκλο των επιλέξιμων τίτλων παρέμβασης από πλευράς ΕΚΤ…

Κατά πως φαίνεται οι Κεντρικές Τράπεζες όντας στον φαύλο κύκλο του χρέους και του πληθωρισμού, επιλέγουν σταδιακά την «διαφυγή» μέσα από ένα νέο νομισματικό μονοπάτι, αυτό την διοχέτευσης ενός νέου κύκλου νομισματικού πληθωρισμού στην «πράσινη μετάβαση»…

Η Ιαπωνία κάνει το πρώτο βήμα, όπως και την πρώτη φορά, όταν από το Τόκιο τα αρνητικά επιτόκια έκαναν την εμφάνισή τους στον πλανήτη Γη και οι κεντρικοί τραπεζίτες των ισχυρών οικονομιών κουνούσαν το δάχτυλό τους …

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider