Σύμφωνα με τον ισχυρότερο ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη - μαζί με τον πρόεδρο της Bundesbank (Γενς Βάιντμαν) – κ. Φρανσουά Ντε Γκαλό, ο οποίος ανανέωσε προχθές τη θητεία του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα διατήρησης μέρους της ελαστικότητας που έχει υιοθετήσει, στο πλαίσιο του έκτακτου λόγω πανδημίας προγράμματος αγορών του PEPP, και για τις μελλοντικές παρεμβάσεις και αγορές της.
Όπως είναι γνωστό, μέσω του PEPP έχει δώσει στον εαυτό της την ευχέρεια παρέκκλισης από τους κανόνες λειτουργίας του τακτικού QE (APP), για την αγορά τίτλων χρέους με βάση την «κλείδα» της κάθε χώρας.
Η δημόσια δήλωση – σύσταση του Γάλλου Κεντρικού Τραπεζίτη, κατά γενική παραδοχή των αναλυτών που παρακολουθούν και είναι εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Φρανκφούρτη, ερμηνεύεται σαφώς, ως μία καθησυχαστική για τις αγορές, παρέμβαση ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Εκεί, στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, η κα Λαγκάρντ θα ανακοινώσει τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες, όσον αφορά το αν θα λήξει το έκτακτο πρόγραμμα του PEPP τον Μάρτιο, ή θα το επεκτείνει μέχρι και τον Ιούνιο.
Η παρέμβαση του κ. Ντε Γκαλό δίνει μία νέα διαφορετική διάσταση στις προθέσεις της ΕΚΤ, έτσι όπως συζητούνται στο εσωτερικό της, καθώς σκιαγραφεί την προοπτική να διατηρηθεί μέρος της ελαστικότητας του PEPP είτε με την ενσωμάτωση αυτής της ελαστικότητας στο κανονικό πρόγραμμα αγορών, που έτσι κι αλλιώς θα συνεχιστεί, είτε με την δρομολόγηση ενός νέου προγράμματος που θα ενσωματώνει τις ελαστικότητες αυτές και θα λειτουργήσει σαν γέφυρα μετάβασης στο εγχείρημα σταδιακής ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Η νέα αυτή διάσταση ενδιαφέρει άμεσα στο ελληνικό υπ. Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ, καθώς η «εισαγωγή» δίνει την δυνατότητα διατήρησης της κατά παρέκκλιση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της ελαστικότητας του προγράμματος.
Και παρ' ότι τα εξαιρετικά υψηλά διαθέσιμα του αποθεματικού/μαξιλαριού - που αγγίζουν πλέον τα 40 δισ. ευρώ – διασφαλίζουν την ομαλή αποπληρωμή του δημόσιου χρέους στον βραχύ μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εντούτοις η διατήρηση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στις αγορές της ΕΚΤ, έχει πολύ μεγάλη σημασία μέχρι την απόκτηση της investment grade πιστοληπτικής διαβάθμισης καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν το πακέτο εγγύησης για την τιτλοποίηση των NPLs στο πλαίσιο του Ηρακλή Ι & ΙΙ.
Η παρέμβαση Ντε Γκαλό φαίνεται να δίνει ένα σήμα στις αγορές για τις προθέσεις του ΔΣ της ΕΚΤ και αυτό αναμένεται να κρατήσει σε ήπιους τόνους την ανησυχία στις αγορές ενόψει αφενός της σταδιακής απομείωσης των αγορών του PEPP και του ΔΣ του Δεκεμβρίου.
Στα επόμενα βήματα της διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πρέπει να συνυπολογίζεται η ενσωμάτωση προγράμματος αγορών που αφορούν τα πράσινα ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η Κομισιόν θα οριστικοποιήσει και θα κοινοποιήσει μέσα στον Δεκέμβριο το θεσμικό πλαίσιο που θα συγκεκριμενοποιεί τις προϋποθέσεις για να μπορεί κανείς, δημόσιο ή ιδιώτες, να χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητος εκδότης χρέους. Η χρονική σύμπτωση της δημοσιοποίησης του πλαισίου αυτού, που θα είναι υποχρεωτικό για την Ε.Ε., με την αναμόρφωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ μέσα στον Δεκέμβρη κάθε άλλο παρά τυχαία πρέπει να λογίζεται. Άλλωστε στο χρονοδιάγραμμα αυτό δουλεύει την προετοιμασία πράσινων εκδόσεων και ο ΟΔΔΗΧ από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου.