ΚΕΠΕ: Η ακρίβεια μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΚΕΠΕ: Η ακρίβεια μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση των μακροπρόθεσμων στόχων όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα» υπογραμμίζει η τελευταία έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Την ακρίβεια ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σημειώνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην τελευταία έκθεση του με τίτλο «Οικονομικές Εξελίξεις», που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει πως «η ακρίβεια δημιουργεί αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλά και ένα μεγάλο ερώτημα: κατά πόσο η επάνοδος του πληθωρισμού συνιστά ένα προσωρινό φαινόμενο που οφείλεται στην ταχύτερη προσαρμογή της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά σε μία μεταπανδημική κανονικότητα, ή αποτελεί μία δομική αλλαγή με μονιμότερα χαρακτηριστικά που συνδέεται με την ακολουθούμενη επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική σε διεθνές επίπεδο;».

Απαντώντας, το Κέντρο σημειώνει «μια προσεκτική ανάλυση των δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις, που παρατηρούνται διεθνώς, οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς συγκυριακούς παράγοντες που όλοι όμως, εμφανίστηκαν στην τρέχουσα συγκυρία, οι οποίοι, σταδιακά θα φθίνουν».

Το μήνυμα για τα δημοσιονομικά

Στη συνέχεια, το ΚΕΠΕ υπογραμμαίζει για την δημοσιονομική ισορροπία το ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκαν μέσα από την κρίση και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η έντονη άνοδος του λόγου του δημόσιου χρέους καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε νέες αρνητικές εξωτερικές διαταραχές. Τα προσωρινά μέτρα θα πρέπει να παραταθούν για όσο χρόνο είναι αναγκαίο, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της απότομης απόσυρσής τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση των πιο μακροπρόθεσμων στόχων όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη δεκαετία να παραμείνουν διαχειρίσιμες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΠΕ: Ενισχυμένος ο «δείκτης φόβου» για την ελληνική οικονομία τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider