Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Περιλαμβάνει την Κίνα, αλλά εξαιρεί τις ΗΠΑ.
Η εφαρμογή της έρχεται μετά και την επικύρωσή της από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Συνεργασία (RCEP) υπογράφηκε το περασμένο έτος από 15 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Οι χώρες είναι τα δέκα μέλη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και πέντε από τους μεγαλύτερους εταιρικούς τους εταίρους: η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία κι η Νέα Ζηλανδία.
Η Αυστραλία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η επικύρωση -μαζί με αυτή τη Νέας Ζηλανδίας- ανοίγουν τον δρόμο για εφαρμογή της συμφωνίας από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και επιτρέπουν στην RCEP να φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο. Η Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσε την έγκρισή της με ξεχωριστή ανακοίνωση.
Η RCEP θα τεθεί σε ισχύ 60 ημέρες μετά την επικύρωση από τουλάχιστον 6 μέλη της ASEAN και τρία εκτός ASEAN.
Οι χώρες της ASEAN που την έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής είναι το Μπρουνέι, η Καμπότζη, το Λάος, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου της Αυστραλίας. Πέρα από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, οι χώρες εκτός ASEAN που έχουν δώσει το «πράσινο φως» είναι η Κίνα και η Ιαπωνία.
Η RCEP καλύπτει μια αγορά 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και 26,2 τρισ. δολάρια οικονομικής παραγωγής. Η συνεργασία θα δημιουργήσει μια συσσώρευση εμπορίου που θα καλύπτει το περίπου 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Είναι, επίσης, μεγαλύτερη από άλλες περιφερειακές εμπορικές ενώσεις όπως το σύμφωνο ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού (USMCA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτές έχουν σχολιάσει ότι τα οικονομικά οφέλη της RCEP είναι μέτρια και θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν αισθητά.
Ακόμη κι έτσι, η συμφωνία θεωρείται ευρέως ως μια γεωπολιτική νίκη της Κίνας σε μια περίοδο που η οικονομική επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξασθενεί.
Φώτο: associated press