Υπό τη στήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η Morgan Stanley αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο 7,9% για εφέτος διατηρώντας ωστόσο χαμηλότερα τον «πήχη» για το 2022 και το 2023, με μια δυναμική τάση στο 2,7%. Παρ'όλα αυτά, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως η φιλόδοξη κλίμακα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης δημιουργεί κινδύνους και ρίσκα γύρω από την απορρόφηση των πόρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Morgan Stanley, αναμένει και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας την Παρασκευή, από τον οίκο Moody's στο «Ba2» από «Ba3», ήτοι δύο βαθμίδες μακριά από το investment grade, λόγω της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.
Αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η M.S υπενθυμίζει πως κατάφερε να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ήδη από το β' τρίμηνο του έτους με τη βοήθεια της υψηλότερης δυναμικής του τουρισμού και της άρσης των περιοριστικών μέτρων που αποτελέσαν βασικούς κινητήριους μοχλούς, ενώ σημαντική συμβολή αναμένεται να έχουν το επόμενο διάστημα και οι επενδύσεις, με ώθηση από το NGEU. Παράλληλα, στο β' τρίμηνο, η αγορά εργασίας παρουσίασε επίσης σημάδια βελτίωσης, με το επίπεδο απασχόλησης και το ποσοστό ανεργίας να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα (για το 2022 ο οίκος αναμένει υποχώρηση της ανεργίας στο 14,7% και στο 13,6% το 2023).
Ο Mario Pietrunti οικονομόλογος της Morgan Stanley εκτιμά ότι αυτή η ευρύτερη θετική τάση θα συνεχιστεί και κατά το γ' τρίμηνο, καθώς οι διανυκτερεύσεις στην τουριστικό κλάδο ανέκαμψαν περίπου στο 50% των επιπέδων του 2019 τον Ιούλιο, με τις αφίξεις τουριστών να ανακάμπτουν στο 75% των επιπέδων του 2019 τον Αύγουστο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η δυναμική θα βελτιωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, με το άνοιγμα των διασυνοριακών ταξιδιών και των ταξιδιών εκτός Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Morgan Stanley αναμένει ισχυρή ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας φέτος, κάτι που προμηνύει ένα θετικό σήμα για υψηλότερες επενδύσεις και κατανάλωση μεσοπρόθεσμα. Αυτές λοιπόν οι ευνοϊκές μακροοικονομικές εξελίξεις συνεισφέρουν επίσης στη βελτίωση των δημοσιονομικών, με τα έσοδα του γ' τριμήνου να επιστρέφουν σχεδόν στην προ πανδημίας τάση, σύμφωνα με τον Pietrunti.
Έτσι, παρά τη σημαντική στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα πέρυσι (6,7% του ΑΕΠ) και φέτος (7,5%), ο Pietrunti αναμένει μία απότομη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας από το 2022 (πρωτογενές έλλειμμα 1,6%) και σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2023 (-0,1%).
Ωστόσο, το χρέος αναμένεται να παραμείνει σχεδόν σταθερό το 2022 (στο 202%), λόγω των υψηλών δαπανών για τόκους, με την ουσιαστική μείωσή του να αναμένεται το 2023, όταν υποχωρήσει χαμηλότερα από το όριο του 200%, στο 198,2%.
Στο επίκεντρο του αμερικανικού οίκου παραμένει η ισχυρή στήριξη του Ταμείο Ανάκαμψης καθώς η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων του NGEU, με 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, που αντιστοιχούν στο 18% περίπου του εγχώριου ΑΕΠ, ενώ είναι από λίγες χώρες, όπως σημειώνει η Morgan Stanley, –μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία– που έχουν αιτηθεί το σύνολο των δανείων που δικαιούνται (περίπου το 7,5% του ΑΕΠ). Αυτό δημιουργεί άφθονα περιθώρια για μια διαρθρωτική αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, με την Κομισιόν να εκτιμά μια συνεισφορά άνω του 2,5% ετησίως σε πρόσθετη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια που υφίστανται το Ταμείο Ανάκαμψης και μόνιμη αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης άνω του 1%.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η κλίμακα του ίδιου του σχεδίου καθιστά την απορρόφηση των πόρων πιο δύσκολη, δεδομένου του φτωχού track record της χώρας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως σημειώνει η Morgan Stanley.