Μένει κάτι περισσότερο από ένας μήνας για να κλείσει το 2021 και το ελληνικό δημόσιο ετοιμάζει τις τελευταίες κινήσεις του που αφορούν σε βελτιωτικές διορθώσεις στην εικόνα του δημόσιου χρέους. Οι κινήσεις αυτές πρόκειται να γίνουν σε ένα ευνοϊκό προς το παρόν περιβάλλον, καθώς η ΕΚΤ παρά τις ανακοινώσεις για την αναθεώρηση και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των παρεμβάσεων μέσω του PEPP, τις τελευταίες εβδομάδες κάνει αυξημένες αγορές.
Συγκεκριμένα στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, η ΕΚΤ πραγματοποίησε αγορές 18,28 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP. Πρόκειται για αγορές μεγαλύτερες από εκείνες των τελευταίων εβδομάδων και ειδικά της προηγούμενης στη διάρκεια της οποίας «ξόδεψε» σε αγορές ομολόγων 15,62 δισ. ευρώ. Συνολικά, έχει ξοδέψει 1,501 τρισ. ευρώ από το σύνολο των διαθέσιμων του PEPP (1,85 τρισ. ευρώ) μετά την ενεργοποίησή του τον Μάρτιο του 2020.
Μέσα στο περιβάλλον αυτό, με συμπιεσμένες τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, παρά τη συνεχιζόμενη πληθωριστική έκρηξη, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, για μία παρέμβαση που στοχεύει συνολικά σε ένα πακέτο παλιών ομολόγων συνολικού όγκου 4 περίπου δισ. ευρώ.
Στις προθέσεις του ΟΔΔΗΧ φαίνεται να είναι η αποπληρωμή και η ανταλλαγή κάποιων άλλων παλαιών ομολόγων, που είχαν μείνει εκτός του PSI και τα οποία επίσης δεν συμμετείχαν σε μία κίνηση που είχε γίνει από τον ΟΔΔΗΧ το 2017. Κάποια από αυτά, όπως προαναφέρθηκε, θα αποπληρωθούν πρόωρα και κάποια άλλα θα ανταλλαχτούν με νέα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι από το πακέτο αυτό, των 4 περίπου δισ. ευρώ, το 25%, δηλαδή ένα περίπου δισ. ευρώ, αφορά σε ομόλογα που κρατά η ΤτΕ.
Και το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί παρά τις σχετικές – διακριτικές - προσπάθειες του insider.gr, είναι γιατί η ΤτΕ είχε κρατήσει και δεν τα είχε συμπεριλάβει στις ανταλλαγές της αναδιάρθρωσης (PSI) του χρέους το 2012, όπως επίσης και στις κινήσεις του swap του 2017. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του PSI είχαν υποστεί υποχρεωτική σφαγιαστική υποτίμηση τα «ακριβά» ομολογιακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών Ταμείων που διαχειριζόταν θεσμικά η ΤτΕ, μεταξύ των οποίων ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ΤΣΠΕΑΘ.
Οι κινήσεις αυτές από πλευράς ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ μέσα στο Δεκέμβριο θα οδηγήσουν, εφόσον ολοκληρωθούν, σε άλλο ένα βήμα βελτίωσης της εικόνας του δημόσιου χρέους, που ως γνωστόν παραμένει σημαντικά πάνω από το 200% του ΑΕΠ.
Στα επόμενα βήματα συμπεριλαμβάνεται, όπως έχει ανακοινωθεί για το 2022, και η προεξόφληση δόσεων από το πρώτο μνημονιακό δάνειο των 52 δισ. ευρώ που έχει διακρατικό χαρακτήρα, πέραν της ολοκληρωτικής εξόφλησης των υπολοίπων του δανείου από το ΔΝΤ.