Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και υφιστάμενα που θα παραταθούν και θα «τρέξουν» μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους μέσω του ΕΣΠΑ, μοιράζοντας στις επιχειρήσεις ποσό της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, βρίσκονται προ των πυλών.
Εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει την υλοποίηση της εκ των προτέρων αξιολόγησης (ex ante assessment) για το σχεδιασμό και εφαρμογή των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στην ελληνική αγορά. Η μελέτη και αξιολόγηση έχει ανατεθεί και διενεργείται ήδη από ειδικό σύμβουλο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.
Όπως αναφέρει στο insider.gr, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, οι κατηγορίες χρηματοδοτικών μέσων που εξετάζονται είναι οι εγγυήσεις (guarantees), τα δάνεια επιμερισμού ρίσκου (risk sharing loans-όλες οι μορφές δανείου συμπεριλαμβανομένων των μικροδανείων) και τα εργαλεία συν-επένδυσης (equity financing-συμμετοχικά σχήματα επενδύσεων).
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να λάβουν πολλές μορφές και να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά. Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν βάσει των αποτελεσμάτων της ex ante assessment και των αναγκών της αγοράς. Είναι πιθανόν να γίνει χρήση του συνδυασμού επιχορηγήσεων και χρηματοδοτικών μέσων.
Τέλος, στην προσπάθεια άμβλυνσης των αρνητικών συνεπειών από την υγειονομική και οικονομική κρίση τα εργαλεία ενίσχυσης για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα συνδυαστούν με χρηματοδοτικά προϊόντα όπως η εγγυοδοσία μικροπιστώσεων (microfinance) ή/και «μαλακή χρηματοδότηση» (soft financing).
Όπως αναφέρει ο κ. Σκάλκος, σχεδιάζεται η λειτουργία νέων χρηματοδοτικών μέσων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο όπως:
α) το Ταμείο Καινοτομίας (υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας) που θα παρέχει χρηματοδότηση σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών πλάνων σε δραστηριότητες καινοτομίας, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 62,4 εκατ. ευρώ,
β) το Ταμείο Συν-επενδύσεων με Επενδυτικούς Αγγέλους (Business Angels co-investment fund) μέσω του οποίου σχεδιάζεται να διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη start-ups εταιρειών προκειμένου αυτές να ωριμάσουν και να μπορούν να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαια από Venture Capital funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές.
Επίσης, στο σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου εντάσσεται η συνέχιση λειτουργίας χρηματοδοτικών μέσων, κύρια «έξυπνων» (smart), ορισμένα από τα οποία είναι:
α) το Εquifund που χρηματοδοτεί καινοτόμες επιχειρήσεις ανάλογα με τον κύκλο ζωής τους, καλύπτοντας ανάγκες εκκίνησης (Early Window), έρευνας & καινοτομίας (Innovation Window) & ανάπτυξης (Growth Window). Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός από το ΕΠΑΝΕΚ (Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία) έχει προβλεφθεί στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ (σημαντικά αυξημένος από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο) μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2022,
β) το «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» που χρηματοδοτεί έργα επιχειρήσεων με σκοπό τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός από το ΕΠΑΝΕΚ ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ έως το 3ο τρίμηνο του 2022, και
γ) το Επενδυτικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) μέσω του οποίου θα συνεχιστεί η διευκόλυνση πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους (40% του κεφαλαίου του δανείου είναι άτοκο).