Όπως είναι γνωστό, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται το έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης/ Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών». Το έργο επιδιώκει την αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων δικαστικών κτιρίων, καθώς και τη βελτίωση των ελληνικών δικαστικών υποδομών. Μάλιστα, είναι ένα από τα πρώτα 19 έργα συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ με τα οποία να λειτουργεί τη νέα Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ (αρκετά εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης).
Η αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, αφορά στο δικαστικό μέγαρο στην οδό Ριανκούρ που στεγάζει τα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών (Διοικητικό Εφετείο και Διοικητικό Πρωτοδικείο) και την Γενική Επιτροπεία των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Το έργο αφορά στην ανέγερση δικαστικού μεγάρου συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. σε οικόπεδο όμορο του Αρείου Πάγου (μεταξύ Εφετείου και Ειρηνοδικείου), στο οποίο θα μετεγκατασταθούν το Πρωτοδικείο Αθηνών και η Εισαγγελία Αθηνών που σήμερα στεγάζονται σε χώρο μεταξύ Εφετείου και Ειρηνοδικείου.
Να σημειωθεί πάντως, ότι στην εκπνοή του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) σε σχετική του συνεδρίαση αφού έλαβε υπόψη του, μεταξύ άλλων, σχετικό έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (9-12-2021), αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης (με ημερομηνία 21-12-2021) και σχετική εισήγηση της Προϊσταμένης του Τμήματος Οικονομικού του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., αποφάσισε να «κάνει δεκτό το αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την παραχώρηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της χρήσης, άνευ ανταλλάγματος, μέρους της έκτασης του ακινήτου που βρίσκεται στην Αθήνα, επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Ανδρέα Κάλβου, Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας, συνολικής επιφάνειας 41.811,42 τετραγωνικών μέτρων, ιδιοκτησίας ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., για την ανέγερση επ' αυτού Δικαστικού Μεγάρου για τη στέγαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς και της συντήρησης αυτού, για σαράντα πέντε (45) πλήρη έτη από το έτος συντέλεσης της παραχώρησης».
Όπως αναφέρεται, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η υλοποίηση του σκοπού για τον οποίο παραχωρείται το εν λόγω ακίνητο, ήτοι η ανέγερση του ως άνω Δικαστικού Μεγάρου, η παραχώρηση αυτή λύεται αυτοδίκαια και η χρήση του επιστρέφει στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.).
Να σημειώσουμε ότι η στέγαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας σε ένα σύγχρονο κτήριο που να πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις απονομής Δικαιοσύνης θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του κύρους της, διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων στη δικαιοδοτική διαδικασία (δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, πολίτες) και σε επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης καθώς λόγω των υφιστάμενων δομών δεν γίνεται βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων (ανθρωπίνων και υλικοτεχνικών. Ταυτόχρονα, το νέο δικαστικό μέγαρο θα υποστηρίξει τις νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες όπως την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, την βελτίωση δεξιοτήτων και την κατάρτιση δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων κ.λπ. Θα διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης του έργου με ΣΔΙΤ. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.