Η ακρίβεια απλώνει τα δίχτυα της στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ακρίβεια απλώνει τα δίχτυα της στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο
Τα αναλυτικά στοιχεία που συνοδεύουν τις πρώτες μετρήσεις του μηνός Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό. Άνοδος του δείκτη ενέργειας κατά 34,8% στην Ελλάδα, έναντι ανόδου 26% στην Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα η 3η μεγαλύτερη άνοδος στο δείκτη τροφίμων, ποτών και καπνού.  Ανεβαίνουν οι τιμές και στα βιομηχανικά αγαθά.

Τα αναλυτικά στοιχεία που συνοδεύουν τις πρώτες μετρήσεις του μηνός Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό, δείχνουν πως πέρα από την πολύ μεγάλη άνοδο του δείκτη τιμών ενέργειας που καταγράφεται στην Ελλάδα, υπάρχει μία επίσης ταχεία άνοδος τιμών στα είδη διατροφής. Ο λόγος για μία άνοδο που αποδεικνύει και με «αριθμούς» πως πλέον η ακρίβεια έχει αρχίσει να διαχέεται στην αγορά.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε χθες η Eurostat συνολικά υπολογίζει άνοδο τιμών κατά 4,4% στην Ελλάδα και κατά 5% ανά την Ευρωζώνη.

Τα αναλυτικά στοιχεία των μετρήσεων που συγκέντρωσε η Eurostat, καταγράφουν ανατιμήσεις στον ενεργειακό κλάδο της τάξης του 34,8% στην Ελλάδα, έναντι ανόδου 26% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Η εν λόγω επίδοση της ελληνικής αγοράς (σ.σ. από αυξήσεις 25,4% τον Οκτώβριο και 35,5% τον Νοέμβριο) είναι η τρίτη πιο υψηλή ανά την Ευρωζώνη (μετά την Ολλανδία και το Βέλγιο) και δείχνει την μεγάλη έκθεση που έχει η χώρα στην ενεργειακή κρίση.

Τα ίδια αναλυτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν όμως και πως η Ελλάδα είναι το κράτος με την 3η μεγαλύτερη άνοδο (κατά 3,4% τον Δεκέμβριο) στο δείκτη τροφίμων, ποτών και καπνού. Γεγονός που αποδεικνύει πως η ακρίβεια πλέον αρχίζει να επηρεάζει ευρύτερα το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή

Ένα άλλο στοιχείο ανησυχίας είναι τα βιομηχανικά μη ενεργειακά αγαθά. Προς το παρόν η άνοδος είναι ελαφρά χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης (στο 2,3% τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα, από 2,9% στην Ευρωζώνη). Ωστόσο, η επιτάχυνση είναι μεγάλη με την άνοδο τον Οκτώβριο να ήταν 1,9% στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο μόνο 0,4% και τον Αύγουστο να καταγράφεται πτώση τιμών κατά 0,3%.

Το μόνο που προς ώρας διατηρεί την ισορροπία στο δείκτη και τον συγκρατεί ελαφρά κάτω του μέσου όρου της ΕΕ είναι ο κλάδος των υπηρεσιών: με άνοδο κατά 0,7% (έναντι 2,4% στην Ευρωζώνη) αντισταθμίζει τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε διατροφή και ενέργεια. Αν και τα αναλυτικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών δείχνουν πως υπάρχουν πηγές ακρίβειας (πχ διαμονή).

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον Εναρμονισμένο Δείκτη, αλλά και τον Γενικό Δείκτη τιμών Καταναλωτή θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 13 Δεκεμβρίου. Με τον «ελληνικό» Γενικό Δείκτη τον Νοέμβριο να σημειώνει άνοδο κατά 4,8% καθιστώντας έτσι πολύ πιθανή την άνοδό του πάνω από το 5% τον Δεκέμβριο (σ.σ. ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή καταρτίζεται σύμφωνα με Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να είναι συγκρίσιμος και έχει διαφορές με τον Γενικό Δείκτη μεταξύ άλλων σε μέτρηση δαπανών μη μόνιμων κατοίκων στην Ελλάδα άλλα όχι Ελλήνων στο εξωτερικό καθώς και διαφορετική στάθμιση δαπανών).

Το «καμπανάκι» των πρώτων μετρήσεων Δεκεμβρίου επιβεβαιώνει τις προθέσεις της βιομηχανίας, αλλά και του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών όπως είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα μέσα από τους δείκτες του ΙΟΒΕ για ανατιμήσεις ρεκόρ. Αλλά και τις μετρήσεις για την πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο που παρουσίασε αύξηση 33,9% και του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία που παρουσίασε αύξηση 24,5%...

Η ακρίβεια έχει πλέον αρχίσει να απλώνει τα δίχτυα της στην εγχώρια αγορά, τόσο στα τρόφιμα, όσο και σε αλλά βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης 400 εκατ ευρώ για τον Ιανουάριο που στοχεύει στην συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Ενσωματώνοντας πλέον και παρεμβάσεις για την θωράκιση των επιχειρήσεων με στόχο τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη στήριξη για όσο χρειασθεί, με τις προβλέψεις των αναλυτών να είναι πλέον πιο δυσοίωνες για την διεθνή εξέλιξη του φαινομένου και τα «φώτα» πλέον να στρέφονται στην αντίδραση της αγοράς το επόμενο διάστημα.

Φωτογραφία Getty Images\ Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Απρόσμενο νέο ρεκόρ πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, στο 5%

gazzetta
gazzetta reader insider insider