Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν 2 ετών για να δώσει ώθηση σε μια οικονομία που έχει χάσει το momentum της εξαιτίας της κρίσης στον τομέα ακινήτων και της επανεμφάνισης της πανδημίας σε πολλές περιοχές.
Χαράζοντας τον δικό της δρόμο σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες, η People's Bank of China μείωσε το επιτόκιο με το οποίο χορηγεί δάνεια ενός έτους στις τράπεζες κατά 10 μονάδες βάσης -στην πρώτη μείωση από τον Απρίλιο του 2020.
Ενώ ο πληθωρισμός είναι η βασική ανησυχία για τους Κεντρικούς Τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι σχετικά σταθερές τιμές της Κίνας σημαίνουν πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στρέφονται στην τόνωση της ανάπτυξης. Τα επίσημα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε 4% το τελευταίο τρίμηνο, ήτοι με τον χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2020.
Η μείωση του επιτοκίου έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πεκίνου να στηρίξει την ανάπτυξη σε μια κρίσιμη χρονιά αλλαγής της ηγεσίας. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για να πετύχει τον στόχο του είναι τα σποραδικά ξεσπάσματα της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού και η συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων ακινήτων που μειώνει τις επενδύσεις στον τομέα.
«Η κατανάλωση παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος για την κινεζική ανάπτυξη και αυτό θα συνεχιστεί σε μεγάλο βαθμό και για μεγάλο μέρος του νέου έτους», είπε ο Louis Kuijs, επικεφαλής για την ασιατική οικονομία στην Oxford Economics.
Ανάπτυξη 8,1% το 2021
Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας σχεδόν μιας δεκαετίας ανήλθε η ανάπτυξη της Κίνας το 2021, με το ΑΕΠ να ενισχύεται 8,1% σε ετήσια βάση, παρά την κρίση στον τομέα των ακινήτων και τις αναζωπυρώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού και με τη βοήθεια των ισχυρών εξαγωγών.
Ωστόσο, για το τέταρτο τρίμηνο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο 4%, από 4,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, εξαιτίας της αδύναμης κατανάλωσης και της κρίσης στα ακίνητα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα ενάμιση έτους.
Η επίσημη εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 είναι υψηλότερη από ό,τι προέβλεπαν αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (8%). Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό που ανακοινώνεται από το 2012. Το Πεκίνο είχε θέσει στόχο το 2021 η ανάπτυξη να φθάσει το 6%, ενώ το αναθεωρημένο μέγεθος για την ανάπτυξη του 2020 είχε φτάσει το 2,2%.