Με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίσαμε την ελληνική συμμετοχή στις ομάδες των Επιτρόπων των υπολοίπων κρατών-μελών βελτιωμένη. Η αλήθεια είναι ότι πλησιάζοντας στις επίσημες ανακοινώσεις, θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί κανείς ότι η εικόνα παραμένει βελτιωμένη. Είτε αυτό προέρχεται από στρατηγικές επιλογές της χώρας ή από εσωτερικές διεργασίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών.
Όπως αναφέραμε, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει παρουσία στις ομάδες του Ιταλού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής συνοχής και των μεταρρυθμίσεων Raffaele Fitto, του Δανού Επιτρόπου Ενέργειας Dan Jørgensen, του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, του Σλοβάκου Επιτρόπου για το Εμπόριο Maros Sefcovic και του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.
Στην παραπάνω εικόνα θα πρέπει να προστεθούν ορισμένες πρόσθετες παρουσίες. Ελληνίδα αξιωματούχος συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα του Λιθουανού Επιτρόπου για την Άμυνα Andrius Kubilious. Το ίδιο ισχύει και για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Λετονού Επιτρόπου για την Οικονομία Βάλντις Ντομπρόβσκις. Εκεί ενδέχεται να προστεθεί και μία δεύτερη ελληνική παρουσία.
Επίσης, ελληνική παρουσία εν τέλει υπάρχει στην ομάδα του Πολωνού Επιτρόπου αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Piotr Serafin, της Κροάτισσας Επιτρόπου για τη Μεσόγειο Ντουμπράβκα Σουίτσα και της Επιτρόπου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.
Η επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας προφανώς δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό των Ελλήνων στις ομάδες των Επιτρόπων. Σχετίζεται ωστόσο με την εμπλοκή της χώρας σε μία διαδικασία που σήμερα εμφανιζόμαστε ενεργότεροι και αποτελεσματικότεροι από ό,τι στο - πρόσφατο- παρελθόν. Επίσης, η παρουσία Ελλήνων στις θέσεις αυτές δε σημαίνει απαραίτητα πρόσθετη δυνατότητα παρέμβασης της χώρας. Ωστόσο σημαίνει πρόσθετη δυνατότητα της χώρας σε αξιόπιστη πληροφόρηση και προοπτική σχεδιασμού αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών και στρατηγικών.
Χωρίς ελληνική παρουσία σε Ύπατη Εκπρόσωπο και Διεύρυνση
Η Ελλάδα ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν πέτυχε δύο από τους αρχικούς της στόχους. Την παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην ομάδα της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας και σε αυτή τη Σλοβένας Επιτρόπου Διεύρυνσης Marta Kos.
Εν αναμονή της τελικής επίσημης εικόνας, καταγράφουμε επίσης την σημαντικότερη ίσως επιτυχία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στη νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, με την πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα να εντάσσεται στην ομάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Kosta.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.