Ο οδικός χάρτης για «έξοδο» το καλοκαίρι από την ενισχυμένη εποπτεία – Τι θα κρίνει τη διαπραγμάτευση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο οδικός χάρτης για «έξοδο» το καλοκαίρι από την ενισχυμένη εποπτεία – Τι θα κρίνει τη διαπραγμάτευση
Καλά νέα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τράπεζες ΕΝΦΙΑ και πλεονάσματα στο επίκεντρο. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις Σταϊκούρα με θεσμούς και ΥΠΟΙΚ. Οι επαφές κορυφής την Τρίτη-Τετάρτη και τα 2 κείμενα «κλειδιά» για την επαρκή υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Φρένο στα μέτρα στήριξης και στις παροχές, έμφαση στις επενδύσεις

Στα καλά νέα για την πορεία απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες θα δείχνουν μεγάλη αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα ειδικά στο σκέλος των εκκρεμών συντάξεων), αλλά και στην συρρίκνωση άλλων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικού τομέα (με έμφαση στο ΤΧΣ, στα NPLs και στην πλήρη λειτουργία του νέου πτωχευτικού), όπως και στους δασικούς χάρτες, στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και στη δημοσιονομική στάση της χώρας στηρίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να ολοκληρωθεί ομαλά το 2ήμερο διαπραγματεύσεων «κορυφής» για την 13η αξιολόγηση. Θα γίνει στις 25 και 26 Ιανουαρίου εξ αποστάσεως με τους εκπροσώπους των δανειστών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM).

Το κείμενο που θα διαμορφωθεί θα περιλαμβάνει το νέο χρονοδιάγραμμα επίλυσης των εκκρεμών πεδίων στα προαπαιτούμενα που αποφασίσθηκαν τον Ιούνιο του 2018 από το Eurogroup. Και έχει ειδική σημασία, αφού αποτελεί τον…. «απόγονο» τους 2σέλιδου κειμένου της εν λόγω συμφωνίας του 2018 με το οποίο μπήκε η χώρα 2 μήνες μετά (τον Αύγουστο του 2018) στο εν λόγω καθεστώς.

Καθώς λοιπόν η κυβέρνηση (μέσω του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα), έχει ζητήσει να κλείσει αυτός ο κύκλος ειδικής εποπτείας της χώρας φέτος το καλοκαίρι, τα εν λόγω 2 κείμενα (της 13ης αξιολόγησης και της πρώτης συμφωνίας του 2018) θα αποτελέσουν και το κριτήριο βάση του οποίου θα αποφασισθεί αν έχουν γίνει επαρκώς όσα συμφωνήθηκαν. Η απόφαση αυτή -αν διατηρηθεί η θετική στάση που διαφαίνεται αυτήν την περίοδο στους δανειστές- θα κριθεί με βάση την επόμενη αξιολόγηση που θα οδεύσει στο Eurogroup του Ιουνίου (και με εκκρεμές ακόμη το τι θα γίνει με την 15η που θα πρέπει να ακολουθήσει βάση κανονισμού της ΕΕ έως τον Αύγουστο).

Δηλαδή, διαμορφώνεται ο οδικός χάρτης των πολιτικών που πρέπει να ολοκληρωθούν. Και το «καλό πρόσωπο» στην εν λόγω πρόοδο είναι αναγκαίο, για να προωθηθεί το ελληνικό αίτημα για την αποδέσμευση τον Ιούνιο ενός 2πλού πακέτου «δόσεων» για την απομείωση του χρέους, αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαπραγματεύσεις κορυφής

Πέραν της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, κρίσιμες θα είναι και οι πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται και επαφές του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με ομολόγους του, με μεγάλο σταθμό την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ κ. Λίντνερ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές που έγιναν στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες μέρες μεταφέρθηκε από τον ΥΠΟΙΚ η ελληνική θέση, με θετική ανταπόκριση, αλλά κυρίως παρέμειναν σε διερευνητικό επίπεδο. Και τούτο καθώς η Γερμανία, η Ολλανδία και συνολικά 4 μέλη του Eurogroup και 8 του Ecofin είχαν αλλαγή «φρουράς» υπουργού Οικονομικών. Γι αυτό και ο Φεβρουάριος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος, αφού πλέον οι ΥΠΟΙΚ θα είναι ενημερωμένοι για το χαρτοφυλάκιο και των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει παράλληλα να παραμείνει στο «προσκήνιο» με ένα σερί θετικών ειδήσεων: με την 2πλή πρόωρη αποπληρωμή δανείων, αλλά και με την εκταμίευση του 1ου πακέτου δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σφίγγουν τα λουριά για μέτρα στήριξης και ελαφρύνσεις

Υπάρχει όμως και το δημοσιονομικό πεδίο. Στο οποίο η χώρα θα πρέπει να αποδεικνύει πως ακολουθεί πλέον το δρόμο της… προσαρμογής. Το μήνυμα Μακρόν για την ανάγκη διευκολύνσεων στην Αθήνα λόγω υψηλών αμυντικών δαπανών, ήταν μία σημαντική κίνηση, αλλά απομένουν πολλοί μήνες έως ότου «ξεκαθαρίσει» η κατάσταση.

Επιπλέον, στo Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, έγινε σαφές πως – σε ευρωπαϊκό επίπεδο- η στήριξη της οικονομίας πλέον πρέπει να είναι στοχευμένη στους κλάδους που δέχονται το πιο μεγάλο πλήγμα (μεταφορές, τουρισμός, εμπόριο κλπ) και πως το 2023 είναι αμετάκλητα έτος επιστροφής σε δημοσιονομικούς κανόνες με ανάγκη φέτος τα ελλείμματα να πλησιάσουν προς το… μηδέν. Ο νέος χάρτης των προτεραιοτήτων στα μέτρα στήριξης παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Eurogroup.

Ετσι, το μήνυμα και προς την Ελλάδα (που έχει υψηλό χρέος) είναι να περιορισθούν οι παρεμβάσεις στήριξης αλλά και οι προσδοκίες για μόνιμες ελαφρύνσεις. Προς το σκοπό αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει το επόμενο διάστημα στους δανειστές και στις αγορές ότι διατηρεί ότι συγκρατεί τα ελλείμματα, προχωρώντας πλέον μόνο σε λελογισμένα μέτρα στήριξης (η νέα παράταση στα χρέη της πανδημίας είναι η επόμενη κίνηση), απορρίπτοντας παράλληλα πιο ευρείες παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα μία μείωση του ΦΠΑ.

Η στήριξη

Στήριξη αντλείται από την καλύτερη της αναμενόμενης αναπτυξιακή επίδοση (με ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ πάνω από το 8% όπως ανήγγειλε προ ημερών ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης), αλλά και υπέρβαση στόχων φορολογικών εσόδων πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ σε ταμειακή βάση το 2021. Το επόμενο βήμα είναι να διασφαλισθεί πως η 2πλή αυτή υπέρβαση θα διασφαλισθεί και το 2022 με αρωγό τις επενδύσεις που θα αναλάβουν και τη σκυτάλη ως μοχλός στήριξης της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Μικρότερο του στόχου κατά 2 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2021 – Χαμηλά ο πήχης των παροχών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider