Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για περαιτέρω αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδιαίτερα καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «αλλάζουν ταχύτητα» ως προς την ανάκαμψη.
Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής και περιορισμό του αυξανόμενου πληθωρισμού θα μπορούσαν να ωθήσουν τις πιο επισφαλείς μετοχές στο «κόκκινο», ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπόσχονται μια ομαλή μετάβαση, δήλωσε ο Tobias Adrian του ΔΝΤ, στο CNBC.
«Σίγουρα θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και αυτό σημαίνει ότι περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές, θα μπορούσαν να ξεπουληθούν περαιτέρω», είπε ο Adrian.
Η αντίδραση της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να γνωστοποιούν τις προθέσεις τους, είπε ο Adrian, προτρέποντας για τάξη και διαφάνεια.
Την Τετάρτη, η Fed έδειξε ότι θα μπορούσε να σταματήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο.
«Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι εν αταξία, αλλά θα είναι μια τακτική προσαρμογή όσον αφορά τις αποτιμήσεις», είπε.
«Εκτιμούμε, για παράδειγμα, πως με μια απροσδόκητη περαιτέρω σύσφιξη κατά 50 μονάδες βάσης, θα μπορούσαμε να δούμε ένα σημαντικά μεγαλύτερο sell off στις αγορές μετοχών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι κλάδοι θα επηρεαστούν χειρότερα από άλλους.
Μια τέτοια αναταραχή θα μπορούσε να επιδράσει και στις αγορές κρυπτονομισμάτων, είπε ο Adrian, οι οποίες παρουσίασαν φέτος μια αναλογική άνοδο σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και υπήρξαν μάρτυρες μεγάλου ξεπουλήματος.
Τα σχόλια του Adrian έρχονται καθώς το ΔΝΤ δημοσίευσε την Πέμπτη την έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. Μετά τη δημοσίευση του Παγκόσμιου Οικονομικού Outlook νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το οποίο υποβάθμισε την παγκόσμια ανάπτυξη στο 4,4% το 2022.
Παρά την καθοδική πίεση από την αύξηση των επιτοκίων, η έκθεση της Πέμπτης σημείωσε ότι τα εταιρικά κέρδη προβλέπεται να ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα το 2022 στους περισσότερους κλάδους.
Εν τω μεταξύ, τα spread των ομολόγων παραμένουν κάτω από τα μέσα επίπεδα του 2019.
Οι αναδυόμενες αγορές υπό πίεση
Η έκθεση του ΔΝΤ τόνισε επίσης τους κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των προηγμένων οικονομιών.
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ θα παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.
«Σίγουρα έχουμε δει τις ροές κεφαλαίων σε πολλές αναδυόμενες αγορές να επιβραδύνονται ήδη τους τελευταίους τρεις μήνες και θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω επιβράδυνση στο μέλλον», είπε ο Adrian.
Οι πληθωριστικές πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές οδήγησαν επίσης πολλές κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη όσον αφορά στην ανάπτυξη.
«Τέτοια περαιτέρω σύσφιξη των εγχώριων χρηματοοικονομικών συνθηκών σε μια εποχή υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις», αναφέρει η έκθεση.