Άκρως ανησυχητικό για την αγορά πετρελαίου αποδείχθηκε το 2015. Η εξόρυξη «μαύρου χρυσού» το περασμένο έτος αντιστοιχεί μόλις στο ένα δέκατο του πετρελαίου που έχει εξορυχθεί ετησίως από το 1960.
Και τα μαντάτα για τη νέα χρονιά εμφανίζονται εξαιρετικά δυσοίωνα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα εξόρυξης το 2016, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα να καλυφθεί η ζήτηση στο μέλλον.
Κι ενώ οι τιμές του «μαύρου χρυσού» συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα, σχεδόν «κλειδωμένες» κάτω από τα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι, τα αποθέματα ολοένα και λιγοστεύουν. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Σε μόλις 2,7 δισεκατομμύρια βαρέλια αντιστοιχεί η ποσότητα πετρελαίου που εξορύχθηκε το 2015. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1947, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Wood Mackenzie.
Μέχρι στιγμής για το 2016 η ποσότητα αργού πετρελαίου που έχει εξορυχθεί δεν ξεπερνά τα 736 εκατομμύρια βαρέλια.
Και όλα αυτά την ώρα που η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί από τα 94,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2016 στα 105,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2026.
«Η διαδικασία της εξόρυξης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ο αντίκτυπος στα αποθέματα και κατ’ επέκταση στη ζήτηση θα είναι ισχυρός», σχολιάζει ο Nils-Henrik Bjurstroem, project manager στη Rystad Energy. «Οι επενδύσεις στον κλάδο του πετρελαίου θα μειώνονται διαρκώς. Η νέα τάση θα έχει γίνει αισθητή ως το 2025», προσθέτει ο ίδιος.
«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το 2016 τα κεφάλαια που δαπανώνται διεθνώς για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 40 δισ. δολαρίων από 100 δισ. δολάρια το 2014», επισημαίνει ο Andrew Latham, αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie. Μάλιστα εκτιμά ότι το ποσό που διατίθεται για αυτό το σκοπό θα παραμείνει αμετάβλητο – χωρίς καμία αυξητική τάση – ως το 2018.
«Σε ορίζοντα δέκα ετών, όταν η μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα γίνει αισθητή σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές του μαύρου χρυσού θα πάρουν την ανιούσα. Αυτό είναι βέβαιο», σημειώνει, από την πλευρά του, ο Bjurstroem.
«Η διαδικασία της εξόρυξης θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Statoil, Eldar Saetre, διαμηνύοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να θωρακιστεί η διαδικασία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την προοπτική», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν υπάρξει σημαντική έλλειψη πετρελαίου, ικανή να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2040.
Ο Kristin Faeroevik, γενικός διευθυντής της Lundin Petroleum, προβλέπει πως ο αντίκτυπος από τη μείωση της παραγωγής «μαύρου χρυσού» θα γίνει αντιληπτός σε ορίζοντα πέντε ως οκτώ ετών. Μέχρι τότε, συνεχίζει ο ίδιος, η αγορά πετρελαίου θα συνεχίζει να δημιουργεί «εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες».
«Οι πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει να επενδύουν περί το 1 τρισ. δολάρια ετησίως για να μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση», υποστηρίζει ο Ben Van Beurden, Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Dutch Shel. Μάλιστα προβλέπει πως η ζήτηση θα αυξηθεί από 1 έως 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
«Παραδοσιακά, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είναι εκείνες που μπορούν να κάνουν το χοντρό παιχνίδι», ανταπαντά ο Bjurstroem.