Για σημαντικές επιδράσεις του πληθωρισμού των υψηλών τιμών ενέργειας στην ελληνική βιομηχανία κάνει λόγο το ΙΟΒΕ, αναφέροντας αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 13,8% για το 2021. Για το σύνολο του περασμένου έτους, οι τιμές παραγωγού στα ενεργειακά προϊόντα αυξήθηκαν 26,4% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 15,5% το 2020.
Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο, «η αύξηση του εγχώριου κόστους παραγωγής φαίνεται να προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τις μεταβολές στις τιμές εισαγωγών».
Ακόμα, «η αύξηση των τιμών σε κεφαλαιουχικά και ενδιάμεσα αγαθά επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής στην εγχώρια βιομηχανία. Ενδεχομένως να ανατροφοδοτήσουν περαιτέρω την αύξηση του κόστους παραγωγής» καθώς «καταγράφεται νέα άνοδος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021, κατά 3,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα».
Στην έκθεση σημειώνεται σχετικά με την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας πως «η επιβολή νέων αλλά ηπιότερων περιοριστικών μέτρων λόγω της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, δεν φαίνεται να επηρεάζει
ισχυρά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες».
Για το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΙΟΒΕ υποστηρίζει πως «η υλοποίηση δράσεων τους, καθώς και οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να καθορίσουν σε ένα βαθμό τις προσδοκίες των επιχειρήσεων».
Για το κόστος της βιομηχανίας
Ανάμεσα στους κλάδους της βιομηχανίας ως προς το κόστος παραγωγής ξεχώρισαν για την άνοδο τους ο Ηλεκτρικός εξοπλισμός και τα Βασικά μέταλλα, με 15,2% και 11,5%, αντίστοιχα το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Ακολούθησαν, σε χαμηλότερα επίπεδα, τα Μεταλλικά προϊόντα (7,1%), τα Μεταλλεύματα (6,2%) και τα Προϊόντα ξύλου (5,9%).
Άνοδος του κόστους παραγωγής σημειώθηκε στα Πλαστικά προϊόντα και στον Εξοπλισμό μεταφορών, 5,0% και 4,0%, αντίστοιχα, καθώς και στα Άλλα προϊόντα ορυχείων και λατομείων, 2,9%.
Ηπιότερη ήταν η ενίσχυση του δείκτη για Χημικά προϊόντα και Τρόφιμα, κατά 2%, αμφότερα.
Άνοδος στο οικονομικό κλίμα
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Φεβρουαρίου 2022 του Ινστιτούτου, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 114,2 μονάδες, έναντι 110,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 90,6 μονάδων ένα χρόνο πριν.
Το ΙΟΒΕ διαπίστωσε άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 116,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 109,1 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο και οριακή ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 0,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Σε αυτό τον τομέα παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος 8,6% κατ' έτος στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης αύξησης 2,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.
Ως προς τις εξαγωγές βιομηχανίας παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος κατά 27,5% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ κατεγράφη αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 3,4 δισ. ευρώ, από 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το ποσό ένα έτος πριν.