Συμφωνία για «κουρεμένη» παράταση του πακέτου στήριξης σε ρεύμα & αέριο έως στο καλοκαίρι - Ο πόλεμος ανατρέπει τον σχεδιασμό - Τα σενάρια

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συμφωνία για «κουρεμένη» παράταση του πακέτου στήριξης σε ρεύμα & αέριο έως στο καλοκαίρι - Ο πόλεμος ανατρέπει τον σχεδιασμό - Τα σενάρια
Στο κείμενο της 13ης αξιολόγησης, υπολογίζεται πως το κόστος μόνο για το ρεύμα (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) για ένα εξάμηνο φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Των Δ. Καδδά - Κ. Δεληγιάννη

update 11:56

Τα υφιστάμενα «εργαλεία» για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, με ενίσχυση ωστόσο των επιδοτήσεων αν αυτό καταστεί αναγκαίο, σχεδιάζει προς ώρας να αξιοποιήσει το κυβερνητικό επιτελείο, για να αποτρέψει τη μετακύλιση στα τιμολόγια λιανικής της νέας εκτίναξης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, που καταγράφεται ήδη λόγω της ανάφλεξης στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. «Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά την αύξηση των ποσών των επιδοτήσεων των λογαριασμών από τον Μάρτιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή μέσω του μηχανισμού που χρηματοδοτεί το «δίχτυ προστασίας» των καταναλωτών από τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της κρίσης. Η προοπτική της αύξησης των επιδοτήσεων φαίνεται πως θα είναι αναγκαία, με δεδομένο ότι ήδη το συμβόλαιο Μαρτίου στο ολλανδικό hub παρουσιάζει άνοδο κατά 30%.

Tη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM), για την παράταση έως και τον Ιούνιο του πακέτου στήριξης σε ρεύμα και φυσικό αέριο περιγράφει το κείμενο της 13ης αξιολόγησης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ωστόσο, η εν λόγω συμφωνία - η οποία μάλιστα συνοδεύεται από μία προειδοποίηση από πλευράς Θεσμών για επαγρύπνηση ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν δημοσιονομικοί τριγμοί από υπερβολική δαπάνη- πλέον έχει ανατραπεί από τις εξελίξεις που επισφραγίζει η σημερινή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, στο κείμενο των Θεσμών αναφέρεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι για διατήρηση του πακέτου στο ρεύμα όλο το πρώτο εξάμηνο αλλά με αποκλιμάκωση της κάλυψης για επιχειρηματικό κόσμο (από το 50% στο 30% το δεύτερο τρίμηνο του 2012). Υπολογίζει πως το κόστος μόνο για το ρεύμα (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) για ένα εξάμηνο φτάνει το 1 δισ. ευρώ και επιπλέον θα πρέπει να προστεθεί το ανάλογο κόστος για το πακέτο των μέτρων στήριξης στο φυσικό αέριο.

Σημειωτέον ότι η χρηματοδότηση από τις δημοπρασίες ρύπων και τα πλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που καλύπτουν το εν λόγω κόστος για το 2022, υπολογίζονται πλέον σε 3 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα και των δύο αυτών πηγών θα είναι ακόμη περισσότερο ενισχυμένα φέτος, λόγω της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων αλλά και των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα ποσό που πλέον - όπως αποδέχονται και οι θεσμοί - προφανώς δεν φτάνει για να καλύψει η Ελλάδα τις ανάγκες του έτους, ακόμη και στο σενάριο αποκλιμάκωσης της κάλυψης το οποίο είχε διαμορφωθεί με βάση τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα κατά τη σύνταξη της έκθεσης...

Το πρόβλημα αυτό το επαναλαμβάνει και Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας πως για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει συγκράτηση των προσδοκιών για άλλα μέτρα στήριξης. Μέτρα τα οποία πλέον παραμένουν στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει το ποσό από τις δημοπρασίες ρύπων για να μειώσει τη δημοσιονομική δαπάνη (με βάση νέες εκτιμήσεις για τα έσοδα που μπορεί να αποφέρουν).

Επιπλέον, στο τραπέζι επανέρχεται (όπως έγραφε το insider.gr) και μία προσωρινή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ στα καύσιμα. Και τούτο στο πλαίσιο των ακραίων σεναρίων που διαμορφώνει το οικονομικό επιτελείο.

Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα το βράδυ στις Βρυξέλλες. Και τούτο καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει όταν θα ζητήσει μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το ζήτημα, το οποίο πλέον ξεπερνά κάθε εναλλακτικό σχεδιασμό. Ειδικά για την Αθήνα, που δέχεται συνεχή πίεση να επιστρέψει σε δημοσιονομική πειθαρχία. Μία πίεση η οποία εκφράστηκε δημοσίως πριν από λίγες μέρες από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το πακέτο του πρώτου διμήνου για ρεύμα - αέριο προβλέπει ήδη δαπάνη της τάξης των 745 εκατ. ευρώ. Με τα ποσά αυτά, μεταξύ άλλων επιδοτήθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους με 42 ευρώ ανά μήνα οι λογαριασμοί ρεύματος των κύριων κατοικιών των νοικοκυριών για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, ποσό που διαμορφώθηκε στα 39 ευρώ τον επόμενο μήνα. Επίσης, στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου, το πρώτο δίμηνο επιδοτήθηκε από την πολιτεία με 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα το σύνολο της κατανάλωσης.

Από τον Ιανουάριο, στα μέτρα προστασίας εντάχθηκαν και οι επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους και αριθμού εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος, στην περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η επιδότηση 65 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης. Για τα μη οικιακά τιμολόγια αερίου, τον Ιανουάριο η επιδότηση ήταν 30 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. Το ποσό αυτό καθορίσθηκε για τον Φεβρουάριο στα 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Στις 10:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider