Επιταχύνθηκε η ανάπτυξη του PMI Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιταχύνθηκε η ανάπτυξη του PMI Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο
H ζήτηση εκτινάχθηκε στα ύψη, ιδιαίτερα στον κλάδο υπηρεσιών, σύμφωνα με στοιχεία κυρίως πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ισχυρή επιτάχυνση εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς η ζήτηση εκτινάχθηκε στα ύψη, ιδιαίτερα στον κλάδο υπηρεσιών, σύμφωνα με στοιχεία κυρίως πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, τα τελικά στοιχεία της IHS Markit για τον σύνθετο PMI, έδειξαν αύξηση σε υψηλό πέντε μηνών στις 55,5 μονάδες τον Φεβρουάριο από 52,3 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο δείκτης διαμορφώθηκε χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση των 55,8 μονάδων.

«Τα στοιχεία της έρευνας για τον Φεβρουάριο απεικονίζουν μια οικονομία που ανακτούσε ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική πριν από την εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ο PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών ανήλθε στις 55,5 από 51,1 μονάδες, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 55,8.

«Με τους κινδύνους του πληθωρισμού να αυξάνονται και τις προοπτικές ανάπτυξης να μειώνονται, η σύγκρουση στην Ουκρανία ενισχύει τα εμπόδια των επιχειρήσεων και τα προβλήματα των νοικοκυριών για τους επόμενους μήνες, ενώ επιδεινώνει τη ήδη δύσκολη δουλειά της ΕΚΤ στη συγκράτηση του πληθωρισμού», πρόσθεσε ο Williamson.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider