Μεγάλες οι ανησυχίες του Eurogroup για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλες οι ανησυχίες του Eurogroup για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης
«Η μείωση του χρέους πρέπει να είναι ο στόχος , αλλά με τρόπο σταδιακό και ρεαλιστικό που δεν θα σκοτώνει την ανάπτυξη» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι.

Στη μεγάλη αβεβαιότητα που παράγει για την ευρωπαϊκή οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρθηκαν οι επικεφαλής των οικονομικών της ΕΕ, μετά από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για ενιαία αντίδραση της ΕΕ στις εξελίξεις.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος, να μπορέσουν να κάνουν σταδιακές προσαρμογές στη δημοσιονομική τους πολιτική και αυτό θα συνδυαστεί με ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης, προκειμένου να βελτιώσουν τη δυναμική του χρέους τους το 2023. Από το 2023 και μετά, πιστεύουμε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Ο Ιρλανδός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ενός ασφαλούς επιπέδου χρέους και αντιμετώπισης των οικονομικών προκλήσεων. «Αυτή η ισορροπία ήταν και θα είναι πάντα πολύ σημαντική».

«Η μείωση του χρέους πρέπει να είναι ο στόχος , αλλά με τρόπο σταδιακό και ρεαλιστικό που δεν θα σκοτώνει την ανάπτυξη» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι.

Μιλώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει κρίση του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης, ο Ιταλός αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν για το ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις αλλά προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν αυτές.

«Τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι 2 μεγάλα εξωγενή σοκ, με διαφορετικές επιπτώσεις στα κράτη της ΕΕ.

Ξέρουμε πως η ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι κρίσιμη για τους πολίτες μας αλλά και για την προστασία των δημοκρατιών μας, γιατί αυτό κρίνεται αυτή τη στιγμής, σε αυτή την αντιπαράθεση».

Επιπλέον, ο κ. Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να διασφαλιστεί εάν «δράσουμε με ισχύ και γρήγορα, όπως κάναμε και στην κρίση της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκίνησε λέγοντας «θέλω να πω πως είμαστε τρομοκρατημένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πόσο υποφέρουν εκεί οι άνθρωποι.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά αβέβαιη, όπως και οι επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία. Επίσης οι αγορές είναι αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα, κάτι που έχει επηρεάσει τη διάθεση για επενδύσεις και έχει αυξήσει τη μεταβλητότητα.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις του πολέμου στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής δεν είναι χωρίς τάξη» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλιγνκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider