Με την ευχή να μην επηρεάσει την ψυχολογία ο πόλεμος και με στρατηγική την επιτάχυνση των προκηρύξεων και της υλοποίησης των έργων προχωρά ο Σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τελευταίο βήμα τη χθεσινή ένταξη από τον αρμόδιο αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκη επιπλέον 70 έργων.
Ωστόσο, πηγές του ΥΠΟΙΚ καταγράφουν και τις παρενέργειες του πολέμου και της έκρηξης τιμών στις πρώτες ύλες στα έργα, που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση εκπτώσεων και σε αναθεώρηση του φυσικού αντικειμένου προς το τέλος του έτους στα νέα έργα (πχ σε αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης) αν η πίεση συνεχισθεί. Ωστόσο σε έργα που είναι σε εξέλιξη, κυρίως σε υποδομές, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το ζήτημα είναι διαφορετικό.
Υπάρχει θέμα εκτόξευσης κόστους σε έργα σε εξέλιξη, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Σε νέα έργα, επειδή οι προϋπολογισμοί του Ταμείου είχαν και εκπτώσεις μέσα, το κόστος αυτό θα απορροφηθεί μέσα από τη μείωση των εκπτώσεων, εξηγούν.
Στο τέλος του έτους ο «λογαριασμός»
Ειδικά το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελείται στην συντριπτική του πλειοψηφία από νέα έργα. Αλλά, η μείωση των εκπτώσεων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μικρότερο χώρο για έργα, αν το πρόβλημα επιμείνει. Σε αυτό το σενάριο, εξηγούν, στην αναθεώρηση «θα περιορίσουμε κάπως το φυσικό αντικείμενο των έργων» και η αναθεώρηση θα γίνει με βάση το πρόγραμμα της ΕΕ στο τέλος του 2022.
Έτσι, εξηγούν, αν οι αυξήσεις τιμών είναι μόνιμες ή προσωρινές θα φανεί έως τότε. Για την ώρα ζήτημα υπάρχει στα παλαιά έργα, ειδικά των υποδομών, αναφέρουν. Εκτιμούν επίσης πως δεν υπάρχει θέμα στον άξονα Ε65 που είναι στο Ταμείο.
Επιτάχυνση προόδου και δόση
Για την πορεία του Ταμείου αναφέρουν πως «προχωρούμε και η ανησυχία είναι αν ο πόλεμος επιδράσει στην επενδυτική ψυχολογία». Εξηγούν πως αν τελειώσει ο πόλεμος, αυτό δεν θα συμβεί, αν συνεχισθεί δεν υπάρχει προς το παρόν πρόβλεψη.
«Στο καλό σενάριο θα έχουμε μια πολύ δυναμική πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης» αναφέρουν και λένε ότι προχωρούν πολλά έργα πολλές προσκλήσεις και προτάσεις, είμαστε σε φάση επιτάχυνσης του Ταμείου». Εκτιμούν πως η πορεία θα είναι ικανοποιητική και πως μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι θα έρθει η δόση. Υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα είναι στις 4 χώρες που εισπράττουν δόση και είναι σημαντικά τα ποσά. Η έλευση εκτιμάται στο 2ο μισό του Απριλίου.
«Στόχος είναι όλα να τελειώνουν στην ώρα τους» και Από πλευράς μεταρρυθμίσεων του Ταμείου, είπαν οι ίδιες πηγές. Εξήγησαν πως είναι ένα δύσκολο Ταμείο με απόδειξη το ότι πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη κλειδώσει την συμφωνία.