Στην τρίτη συνεχομένη αύξηση των βασικών επιτοκίων της προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE), εν μέσω των ανησυχιών για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στη Βρετανία (βρίσκεται ήδη σε υψηλό 30 ετών) λόγω της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Η νομισματική επιτροπή της τράπεζας αύξησε κατά 0,25% το τραπεζικό επιτόκιο, που ανέρχεται πλέον στο 0,75%.
Η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη, καθώς από τα 9 μέλη της επιτροπής τα 8 ψήφισαν υπέρ και μόλις 1 κατά της αύξησης.
Ακόμα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «μια νέα αύξηση των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί», έναντι της διατύπωσης «είναι πιθανή» που ανέφερε η BoE τον Φεβρουάριο.
Η αλλαγή της φρασεολογίας μπορεί να «δείχνει» στην πρόθεση των αξιωματούχων της τράπεζας σε μια ήπια υποστηρικτική πολιτική λόγω των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης.
Στη σχετική ανακοίνωση της BoE, σημειώνεται πως η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας αναμένεται να φτάσει το 0,75% για το α' τρίμηνο του 2022, ουσιαστικά αμετάβλητη από την προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας.
Στο 8% ο πληθωρισμός, με ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση
Για τον πληθωρισμό, η BoE αναμένει νέες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία για τους ερχόμενους μήνες, που θα «αυξηθούν σημαντικά».
Ακόμα, σημειώνεται πως «θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης στις οικονομίες των χωρών που εισάγουν ενέργεια, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο».
Οι επικεφαλής της τράπεζας τονίζουν πως θα συνεχίσουν να παρατηρούν με προσοχή την πορεία του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία. Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, όταν δεν είχε προκύψει η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία, η BoE είχε προβλέψει πως ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Απρίλιο, φτάνοντας στο 7,25%.
Στη σημερινή ανακοίνωση, σημειώνεται πως λόγω της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης από την Ουκρανία, ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει έως και το 8% τον Απρίλιο και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για το σύνολο του β' τριμήνου του 2022.
Παράλληλα, η BoE προειδοποιεί για περαιτέρω και σημαντική αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με τις προβλέψεις της τον Φεβρουάριο, λόγω της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη.