Tην στήριξη του στο σενάριο των συνολικά έξι αυξήσεων επιτοκίων φέτος και δύο για το 2023, δήλωσε πως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς τη Δευτέρα, δηλαδή λιγότερες από τους περισσότερους συναδέλφους του, καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Το να θέσουμε υπό έλεγχο τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού είναι η κύρια ανησυχία για μένα για το 2022», είπε ο Μπόστιτς σε δηλώσεις που προορίζονται για την Εθνική Ένωση για την Οικονομία των Επιχειρήσεων και αναπαράγει το Reuters, σημειώνοντας επίσης ότι είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί η σημαντική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
Ωστόσο, προσέθεσε, «τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας είναι στο μυαλό μου και μετριάζουν την πεποίθησή μου ότι μια εξαιρετικά επιθετική αλλαγή των επιτοκίων θα είναι κατάλληλη σήμερα».
Η Fed αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018, ανεβάζοντάς τα από σχεδόν μηδενικά, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει επί του παρόντος πάνω από το 6%, ένα τριπλάσιο ποσοστό από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται τουλάχιστον στο 1,9% μέχρι το τέλος του έτους, ένας ρυθμός που ισοδυναμεί με αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας σε καθεμία από τις έξι υπόλοιπες συνεδριάσεις της Fed του έτους, με άλλες τέσσερις να αναμένονται το επόμενο έτος.
Ο Μπόστιτς επεσήμανε ότι βλέπει το επιτόκιο της Fed στο 2,25% είναι ουδέτερο που σημαίνει πως δεν ενισχύει την ανάπτυξη αλλά ούτε και περιορίζει τη ζήτηση. και δεν μπορεί να προβλέψει με μεγάλη βεβαιότητα εάν η δική του πρόβλεψη για αυξήσεις επιτοκίων φέτος θα ισχύει.
Ο Μπόστιτς είπε ακόμα ότι η αγορά εργασίας είναι «σφιχτή», σημειώνοντας ότι είναι «κρίσιμο» να αποκατασταθεί η ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση εργασίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η τρέχουσα αύξηση των υψηλών μισθών, η οποία συνολικά εξακολουθεί να είναι κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού, αντικατοπτρίζει τους εργοδότες που προσπαθούν να εμποδίσουν να μείνουν πίσω στις αμοιβές οι εργαζόμενοι και όχι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας.
Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα ασκήσει περαιτέρω ανοδική πίεση στις τιμές εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και το σιτάρι, αλλά και ευρύτερα, καθώς οι επιχειρήσεις ανανεώνουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους.
Και οι δύο συνθήκες πιθανότατα θα επιδεινώσουν την ήδη έντονη πληθωριστική πίεση. Από την άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι «πηγαίνουν αμφίδρομα», με την αβεβαιότητα να τροφοδοτείται και από τον πόλεμο που ενδέχεται να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα, συμπλήρωσε.