Ο IEA συνεδριάζει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης - Νέες απώλειες για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο IEA συνεδριάζει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης - Νέες απώλειες για το πετρέλαιο
Οι κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία αναμένεται να «στερήσουν» από την παγκόσμια αγορά 3 εκατ. βαρελιών ρωσικού πετρελαίου σε μηνιαίο επίπεδο για τον Απρίλιο.

Τη στρατηγική του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για τη διάθεση επιπλέον ποσοτήτων πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει ενταθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα συζητήσουν τα μέλη του Οργανισμού σε τηλεδιάσκεψη τους την Παρασκευή.

Η διάσκεψη του IEA έρχεται μετά από την απόφαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ για τη διάθεση 1 εκατ. βαρελιών «μαύρου χρυσού» κάθε μέρα για τους επόμενους 6 μήνες από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR) της χώρας. Ακόμα, χθες ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να αυξήσει τη διαθέσιμη ποσότητα που δίνουν τα μέλη του στην παγκόσμια αγορά κατά 432.000 βαρέλια ανά ημέρα ξεκινώντας από την 1η Μαΐου

Σημειώνεται πως την 1η Μαρτίου τα μέλη του IEA είχαν συμφωνήσει στη διάθεση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου στην αγορά, υπό την ανησυχία που «γεννούν» οι πολεμικές κυρώσεις των χωρών της Δύσης στη Ρωσία, που είναι μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές δυνάμεις παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι κυρώσεις προς της Μόσχα για την Ουκρανία αναμένεται να «στερήσουν» από την παγκόσμια αγορά 3 εκατ. βαρελιών ρωσικού πετρελαίου για τον Απρίλιο.

Ακόμα, στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του IEA θα τεθεί το εάν μέλη του οργανισμού θα «βάλουν χέρι» στα αποθεματικά πετρελαίου προκειμένου να εξισορροπήσουν το έλλειμμα που δημιουργείται από την έλλειψη του ρωσικού πετρελαίου.

Εν αναμονή των αποφάσεων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά για το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαΐου, χάνουν 2,07% ή 2,09 δολάρια στα 97.97 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιουνίου, διολισθαίνουν 1,84% ή 1,93 δολάρια στα 102.78 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων το πετρέλαιο μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν - Απώλειες 7%

Πετρέλαιο: Δεν αλλάζει στρατηγική ο ΟΠΕΚ+ και συνεχίζει με ήπια αύξηση της παραγωγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider