ΣΟΚ ακρίβειας τον Μάρτιο με άνοδο 8% του εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ελλάδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΣΟΚ ακρίβειας τον Μάρτιο με άνοδο 8% του εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ελλάδα
Την υψηλότερη άνοδο από το 1997 όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις κατέγραψε τον Μάρτιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός. Αυξήθηκε κατά 8%, έναντι ανόδου 6,3% τον Φεβρουάριο. Στο 7,5% η άνοδος τιμών στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την Eurostat. Προοιωνίζεται πολύ ισχυρότερη άνοδο στο γενικό δείκτη τιμών που θα ανακοινωθεί 8 Απριλίου. Ισχυρές οι πιέσεις στην αγορά κατά τον πρώτο μήνα πολέμου στην Ουκρανία. Διάχυση των ανατιμήσεων σε τρόφιμα και άλλα βιομηχανικά αγαθά.

Η ακρίβεια συνεχίζει να εντείνεται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως αποδεικνύεται από τη νέα άνοδο, κατά 8% του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Μάρτιο, την οποία ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο από το 1997 όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις της Eurostat για τα κράτη – μέλη. Ο μέσος όρος ανάμεσα στα κράτη που έδωσαν στοιχεία ήταν στο 7,5% (επίσης υψηλό από το 1997), ενώ πρόκειται για την 8η πιο ταχεία άνοδο στην Ευρωζώνη.

Στην Ελλάδα η άνοδος ήταν κατά 6,3% τον Φεβρουάριο, κατά 5,5% τον Ιανουάριο και κατά 4,4% τον Δεκέμβριο. Το βασικό δηλαδή στοιχείο είναι η συνεχής επιτάχυνση της ανόδου του εναρμονισμένου δείκτη, που έχει άλλη στάθμιση (κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ για να υπάρχει συγκρισιμότητα), από τον «εθνικό» πληθωρισμό, δηλαδή από τον γενικό δείκτη τιμών που θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 8 Απριλίου. Τον Μάρτιο, όταν ο εναρμονισμένος δείκτης είχε άνοδο κατά 6,3%, ο εθνικός (που έχει στάθμιση πιο «κοντά» στις εγχώριες καταναλωτικές ανάγκες και κόστη) κατέγραψε άνοδο κατά 7,2%.

Έτσι, τα νέα στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα που καταγράφει την πορεία της αγοράς υπό πολεμικές συνθήκες, οδηγούν σε εθνικό δείκτη στο φάσμα του 8-9%. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό, από 1% τον Δεκέμβριο σε έως 4% με βάση τα στοιχεία Μαρτίου. Και περιμένει τα νέα στοιχεία για τον Εθνικό δείκτη για να κλειδώσει τον νέο προϋπολογισμό, αλλά και για να μετρήσει τις ανάγκες για παρεμβάσεις στήριξης.

Η εικόνα στην ΕΕ και οι νέοι τριγμοί οι έρχονται

Ανά την ΕΕ, τα στοιχεία δείχνουν πως οι ανατιμήσεις δεν περιορίζονται μόνο στον κλάδο ενέργειας, αλλά διαχέονται όλο και πιο πολύ στα είδη διατροφής και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας. Η άνοδος του δείκτη της Ευρωζώνης κατά 8% προέρχεται από άνοδο κατά 7,8% σε μη τυποποιημένα τρόφιμα (σ.σ. στο 6.2% ήταν η άνοδος τον Φεβρουάριο), κατά 44,7% στην ενέργεια (έναντι 32% τον Φεβρουάριο) και κατά 3,4% σε άλλα βιομηχανικά αγαθά (από 3,1% τον Φεβρουάριο).

Προάγγελος των ανατιμήσεων ήταν η πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία με επιτάχυνση της ανόδου (κατά 33,6%) τον Φεβρουάριο. Αλλά και τα στοιχεία συγκυρίας του ΙΟΒΕ και καταγράφουν πολύ μεγάλη άνοδο, κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2008 των πληθωριστικών προσδοκιών μεταξύ των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο αντιληπτός πληθωρισμός στην Ελλάδα επέστρεψε στις ημέρες του 2008

Ρεκόρ στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στο 7,5% - Αύξηση 44,7% στις τιμές ενέργειας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider